Uručeno 12 ugovora iz mjera Programa ruralnog razvoja

0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je danas 12 ugovora iz mjera Programa ruralnog razvoja za korisnike s područja Osječko-baranjske županije. Uručenje je održano u Velikoj vijećnici Skupštine OBŽ u Osijeku, a uz ministricu i predstavnike korisnika potpora tomu su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, saborski zastupnici Ivan Radić i Goran Ivanović, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin i drugi uzvanici.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tom je prigodom kazala kako su u Osječko-baranjskoj županiji iz Programa ruralnog razvoja ugovorene potpore u vrijednosti od 2,1 milijarde kuna od čega je 1,7 milijardu kuna već iskorišteno. – To govori da se Program ruralnog razvoja dobro, brzo i dovoljno ugovara i što je još važnije na vrijeme se isplaćuje, pa hrvatski poljoprivrednici unatoč teškim i izazovnim vremenima ne odustaju od poljoprivredne djelatnosti, a u realizaciju projekata ulažu značajna vlastita sredstva – istaknula je ministrica. Uz opasku da treba biti oprezan s podacima o kretanjima proizvodnje, no činjenica je da je hrvatska poljoprivredna proizvodnja prošle godine ostvarila najveći rast od 2008. godine, kao i da se u Osječko-baranjskoj županiji nije smanjio nego povećao stočni fond.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako vrijednost potpora u danas uručenim ugovorima iznosi 17 milijuna kuna, a ukupna vrijednost tih projekta je 34 milijuna kuna. Riječ je o novcu za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, korištenje obnovljivih izvora energije te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Naglasio je kako će ove potpore biti izravna potpora poljoprivrednicima i razvoju poljoprivrede te da su na tragu strategije za razvoj hrvatske poljoprivrede, pametnog kombiniranja sredstava Programa ruralnog razvoja, nacionalnih sredstava i izravnih plaćanja. – Uvjeren sam da će strategija razvoja hrvatske poljoprivrede u ovom drugom mandatu Vlade biti realizirana i da ćemo konsolidirati proizvodnju i kvalitetu hrvatskih poljoprivrednika, rekao je.

Ugovor o financiranju u okviru Natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” (ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir) odobren je za tvrtku Kanaan d.o.o. Donji Miholjac, ugovor o financiranju u okviru Natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” (tovno govedarstvo) primio je Poljoprivredni obrt Dominik B. iz Hrastovca, ugovore o financiranju u okviru Natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.3. “Korištenje obnovljivih izvora energije“ primili su predstavnici Kolić d.o.o. Budrovci, OPG Bašić Vesna iz Čeminca, OPG Kvetek Ivan iz Valpova, Risnjak d.o.o. Petrijevci, Veterinarska ambulanta Martes d.o.o. Semeljci, ugovore o financiranju u okviru Natječaja za provedbu tipa operacije 4.2.2. “Korištenje obnovljivih izvora energije“ Obrt u poljoprivredi Euro-farm iz Koritne i Balkan lov d.o.o. Podgorje Bračevačko, a ugovore o financiranju u okviru Natječaja za provedbu tipa operacije 6.4.1. “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ Pranjić promet d.o.o. Novi Čeminac, Obrt u poljoprivredi Euro-farm iz Koritne i 3D iz Ličkog Novog Sela.