Uprava šuma u Slavoniji otkupljuje žireve

0
foto: Pixabay/Ilustracija

U Vinkovcima je došlo idealno vrijeme za skupljanje žireva, a Uprava šuma potiče aktivnost otkupa nudeći 20 vagona za prikupljanje. S obzirom na ovu priliku, entuzijastični sakupljači spremno su krenuli na sakupljanje kako bi iskoristili sezonski posao. Cijena od četiri eura po kilogramu žira hrasta lužnjaka motivira mnoge na sudjelovanje, pružajući im priliku za dodatno popunjavanje kućnog budžeta. Ovaj inicijativni pristup otkupa žira potiče ekonomsku aktivnost u zajednici, ali i pruža dodatne koristi onima koji se odluče uključiti u ovu dobitnu priliku.

“Cijena je poznata, 4 eura. Mislim da je to prihvatljiva priča. Dobar sakupljač imao je prosjek od 40-ak kilograma, sada je to 30. Mislim da je to solidna dnevnica”, naglašava za HRT Krasnodar Sabljić, voditelj UŠP-a Vinkovci.

Ova površina zahvaćena je elementarnom nepogodom. Famoznom stoljetnom olujom. Mi bismo voljeli da skupimo žireva i preko našeg plana jer možemo uskladištiti u hladnjaču za iduću godinu, rekao je Sabljić.

“Mi trebamo goleme količine i sve što oni donesu na otkup mi ćemo preuzeti”, istaknuo je Josip Gregorović, revirnik u Šumariji Lipovac.

Jer hrast orijaš, koji krošnjama nebo para, nekada je bio maleni žir. Ovih se dana rasipavaju po spačvanskoj šumi.

“Unosimo 300 kilograma po hektaru, a ovaj žir koji nije obojen, to je domaći žir autohtoni iz ove sastojine”, rekao je Željko Stipanović, upravitelj Šumarije Gunja.

Pošumljavanje znači sadnju drveća na područjima koja su u početku bila bez drveća ili krčena šuma. U šumi uništenoj u oluji trebala bi uz pomoć ljudi niknuti mala vojska novog hrasta.