Ukidanje trošarina malim proizvođačima jakih alkoholnih pića

Foto;VLADA RH

U saborskoj raspravi podržane su u četvrtak izmjene Zakona o trošarinama kojima se predlaže oslobođenje od plaćanja trošarine malom proizvođaču jakog alkoholnog pića te na takve proizvode kad se upotrebljavaju u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda, odnosno dodataka prehrani. – javlja HRT.

Naime, predlaže se propisati oslobođenje od plaćanja trošarine malom proizvođaču jakog alkoholnog pića, odnosno fizičkoj osobi koja proizvodi jako alkoholno piće iz voća koje ta osoba uzgaja i dobiva sa zemljišta koje je u njezinom vlasništvu ili zakupu, s pomoću jednostavnog malog uređaja za destilaciju kotla.

Mali proizvođač jakog alkoholnog pića može proizvesti najviše 50 litara jakog alkoholnog pića od voća godišnje po kućanstvu i koristiti to piće za vlastitu potrošnju i potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju.

Pozitivni efekti oslobođenja od plaćanja trošarine za male proizvođače koji proizvode isključivo za vlastite potrebe reflektiraju se, procijenjeno je, na održivost i opstojnost tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima te na pojednostavnjenje trošarinskih procedura s registriranim obveznicima – fizičkim osobama kojih trenutno u Hrvatskoj ima 38.374.

Propisuje se oslobođenje od plaćanja trošarine na proizvode unutar kategorije alkohol i alkoholna pića te kad se takvi proizvodi upotrebljavaju u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda (obvezatno oslobođenje) ili u proizvodnji dodataka prehrani (opcionalno oslobođenje), uz ishođenje odobrenja oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda.

Oslobođenje od plaćanja trošarine na alkohol sadržan u veterinarsko-medicinskim proizvodima, odnosno sadržan u dodacima prehrani, primjenjuje se i kada se kao gotov proizvod uvoze iz trećih država odnosno unose iz druge države članice Europske unije, pri čemu uvoz, odnosno unos takvih proizvoda nije uvjetovan obvezom ishođenja odobrenja za oslobođenog korisnika već se primjenjuje izravno oslobođenje.

Oslobođenje od plaćanja trošarine na alkohol sadržan u dodacima prehrani odnosilo bi se primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare), te druge proizvođače dodataka prehrani, koji bi se u poreznom smislu i administrativnom smislu rasteretili s obzirom na to da se prema trenutno važećim odredbama moraju registrirati kao trošarinski obveznici i plaćati trošarinu.