Udruga Hrvatskih brojnih obitelji 8+ provodi projekt Za obitelj u plusu

0
foto: VSŽ

Župan Božo Galić primio je predstavnike Udruge Hrvatskih brojnih obitelji 8+ koji su predstavili projekt „Za obitelj u plusu“, financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.

Projekt su predstavili predsjednik Udruge Antun Trbuk te voditeljica projekta „Za obitelj u plusu“ Ivana Dasović.

Projekt je uspješno prijavljen u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ te se iz navedenog fonda financira u cijelosti, u ukupnom iznosu od 3.893.952,00 kn, izvijestili su iz županijske uprave navodeći kako je projektom obuhvaćeno 476 potrebitih obitelji te 3.223 osobe. Svaka osoba prima paket hrane tržišne vrijednosti 140 kuna, svaki mjesec kroz 10 mjeseci koliko traju podjele, te prima vrijednost od 1.400 kn po osobi ili prosječno 934 kn mjesečno po obitelji.

Riječ je obiteljima sa četvero i više djece u šest županija – Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj. S područja Vukovarsko-srijemske županije uključena je 261 obitelj ili 1.743 osobe. Kroz obitelji s područja Vukovarsko-srijemske županije uključeno je 869 djece mlađe od 15 godina.

Uz podjelu paketa hrane te jednokratnu podjelu školskog pribora, predviđena je i organizacija pomoći pri učenju, organizacija instrukcija za polaganje državne mature, izrada edukativnih brošura te organizacija 6 edukativnih tribina o ekološkoj poljoprivredi, načinima održivog uzgoja voća, povrća, domaćih životinja uz brojne praktične savjete i primjere.

Udruga Hrvatskih brojnih obitelji 8+ osnovana je 1999. godine. Od svog osnutka u fokusu rada i aktivnosti ima povezivanje i osnaživanje obitelji s osam i više djece te osvještavanje javnosti o njihovim potrebama i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Udruga okuplja 164 obitelji sa osam ili više djece i to uglavnom iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.