U Kneževim Vinogradima započeo otkup povratne ambalaže

0

U reciklažnom dvorištu u Kneževim Vinogradima je od danas započeo otkup povratne ambalaže. Na otvorenju su prisustvovali direktor Baranjske čistoće, Damir Paulić i načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić.

Reciklažno dvorište u Kneževim Vinogradima prvo je reciklažno dvorište otvoreno u Baranji prije pet godina a od danas je dobilo i uslugu otkupa povratne ambalaže.

Otkup povratne ambalaže provodi se u skladu s propisima Zakona o gospodarenju otpadom, koji obvezuje upravitelje reciklažnih dvorišta na organiziranje poslova otkupa povratne ambalaže.

Povratna ambalaža može se donijeti na adresu 1.maja 22 c, radnim danima od ponedjeljka do petka između 08:00 i 16:00 sati, te svaku prvu subotu u mjesecu od 07:00 do 13:00 sati. Cijena otkupa povratne ambalaže iznosi 7 centi po jedinici, a nema ograničenja u količini koju građani mogu donijeti.

Baranjska čistoća izdavat će potvrdnicu o predanim bocama kojom će se podići gotovina na blagajni Baranjske čistoće. Na svakom reciklažnom dvorištu bit će organiziran jedan dan u tjednu kada će se isplata vršiti direktno na reciklažnom dvorištu, a javnost će o tome biti pravodobno informirana, objasnio nam je direktor Baranjske čistoće Damir Paulić.

Baranjska čistoća je zadovoljna što je i zadnje reciklažno dvorište osigurala sa sustavom otkupa povratne ambalaže. Prošle godine smo u reciklažnim dvorištima u Belom Manastiru i Dardi prikupili preko 1.200.000 povratnih jedinica, a građanima donositeljima smo isplatili preko 80.000 eura za povratnu ambalažu. Istaknuo bih kako građani mogu donositi neograničenu količinu povratne ambalaže, isto tako, boce s povratnom naknadnom može donijeti bilo tko jer se radi o sustavu bez identifikacije donositelja. Važno je samo da povratna ambalaža bude propisno označena bar-kodom i oznakom povratne naknade.”, rekao nam je Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće.

Načelnik Općine Vedran Kramarić zahvalio se Baranjskoj čistoći na suradnji.

Ovo je još jedna nova usluga na području Općine Kneževi Vinogradi, a našim mještanima će se omogućiti otkup i usluga povratne ambalaže što do sad nismo imali. Kada je riječ o projektu zaštite okoliša Općina Kneževi Vinogradi je u posljednjih pet, šest godina uložila nekoliko milijuna kuna kada je riječ o tom problemu. Mi smo Općina koja osim poljoprivrede, svoj budući razvoj vidi u turizmu, a zaštita okoliša i turizam itekako idu zajedno. U posljednjih pet godina smo sanirali sve divlje deponije na području Općine Kneževi Vinogradi i pretvorili ih u parkovne površine. Zasađeno je više od 500 sadnica, a tamo gdje su nekada bile deponije sada su izletišta. U svakom selu postavili smo zelene otoke, među prvima u Baranji izgradili reciklažno dvorište. U Suzi, Zmajevcu i Karancu odvojili smo prostore za zeleno odlaganje otpada. Zaista smo učinili sve da naša Općina nema problema vezano uz odlaganje otpada.“, rekao je Vedran Kramarić, načelnik Općine.

Podsjetimo, iz Baranjske čistoće napominju kako otpadna ambalaža prilikom predaje ne mora biti bez čepa, ali mora biti ispražnjena od sadržaja, ne smije biti zgnječena, uništena ili onečišćena te mora biti propisno označena bar-kodom i oznakom povratne naknade.