U Županji otvoreno 57. Šokačko sijelo- “Šokački cvit” Županjka Antonija Tonka Oršolić

0

Izborom Šokačkog cvita, najljepše djevojke u narodnoj nošnji, u petak, 2. veljače je u Županji otvoreno 57. Šokačko sijelo, jedna od naših najvećih folklornih manifestacija. Titulu Šokačkog cvita ponijela je Županjka Antonija Tonka Oršolić. 

Županjka Antonija Tonka Oršolić, studentica je pete godine Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koja sudjeluje u radu kulturnoumjetničkog društva i aktivna je na različitim manifestacijama. Nosila je nošnju iz Baranjskog Petrovog Sela, a za nastup ju je pripremio David Pehar. “Prema broju prijavljenih djevojaka za Šokački cvit i prema broju mladih koji su nastupali na otvorenju sijela možete vidjeti da mladi čuvaju tradiciju, a ja ću dodati samo stih iz pjesme – naša grana ne smije propasti!”, izjavila je nakon proglašenja Antonija Oršolić. 

Gradonačelnik Županje Damir Juzbašić podsjetio je kako je ovogodišnje Šokačko sijelo posvećeno konjima, nezaobilaznim motivima Slavonije i Šokadije te pučkom pjesniku Đuki Galoviću koji je, među ostalim, o konjima pjevao u pjesmi “Oj, dorati, moje zlato suvo” čiji su stihovi i moto ovogodišnje manifestacije.  Pozvao je sve u Županju u kojoj će, do utorka, 13. veljače, biti održano mnoštvo koncerata, pokladnih svečanosti i povorki, izložbi, sajmova, pjesničkih večeri i folklornih nastupa.