U Slavoniji se bilježi porast mladih uzgajivača crnih slavonskih svinja

0
foto: HTV/screenshot

Crna slavonska svinja ili fajferica hrvatska je autohtona pasmina svinja. Prepoznatljiva po svojoj crnoj boji i vrhunskoj kvaliteti mesa.

Meso crne slavonske svinje upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. Meso ima specifičnu izraženu aromu zbog profila masnih kiselina, što je rezultat tradicionalne hranidbe krmivima proizvedenim na vlastitim gospodarstvima.

Porijeklo i križanje

Nastala je na imanju grofa Pfeiffera u Orlovnjaku kraj Osijeka gdje su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća, križale krmače pasmine lasaste (buđanovačke) mangalice s nerastovima crnih pasmina Berkshire i Poland China (najstarija američka pasmina svinja). Dobivene najbolje krmače, godinama su se križale s uvezenim nerastovima pasmine Poland China, a kasnije i s Cornwall pasminom. Tako je s vremenom, nastala crna slavonska svinja.

Križanjem su htjeli stvoriti pasminu svinja za ispašu, koja će ranije sazreti, biti produktivnija i otpornija. To je svinja skromnih zahtjeva za hranom, pogodna za držanje na otvorenom. Hrani se žitaricama, kukuruzom, bundevama, djetelinom. Ima sposobnost konzumacije veće količine voluminozne hrane u odnosu na moderne pasmine. Dobroćudne je naravni, ima kratko tijelo i kratke i tanke noge a koža joj je boje pepela, prekrivena obično srednje dugim čekinjama.

Jedan od uzgajivača crne slavonske svinje iz Požege ima 15 krmača te se sam brine o njima svakodnevno kako bi poboljšao proizvodnju. “Mi od ovih svinja imamo sada 15 krmača, znači morate dobro pratiti kada se koja prasi, naganja, sve radi lakšeg posla, manjih gubitaka”, rekao je u emisiji HRT-a.

Domaće je domaće

Crnim svinjama treba najmanje dvije godine kako bi dostigle težinu od 200-tinjak kilograma te tov traje puno dulje nego u intenzivnom uzgoju. No meso je zbog prirodnoga uzgoja prvorazredne kakvoće, a sva proizvodnja unaprijed rasprodana.

“Domaći proizvod je domaći proizvod! Naše svinje nisu nikad primile antibiotik, nije bilo bolesti i to mora biti zagarantirana kvaliteta”, rekao je uzgajivač svinja.

“Utjecaj sigurno hranidbe, domaće hranidbe i samog sastava mesa naših izvornih pasmina kao što je turopoljska, crna slavonska svinja, banijska šara koja je onako protkana s masnoćom”, zaključuje dr.med.vet. Igor Delvechio iz Požege.

Zato ne čudi da su upravo izvorne pasmine, čiji uzgoj potiče i država, pravi hit. Uz meso i suhomesnate proizvode, tražena je mast ovakve svinje i to zbog ljekovitih svojstava. Pa će i ovi mladi uzgajivači sadašnju proizvodnju udvostručiti.