U Šarengradu mirni prosvjed za zabranu prometa teškim kamionima državnom cestom D2

0

Poslije nedavne prometne nesreće u Šarengradu, kada je teretno vozilo uništilo reklamu jedne vinarije i pobjeglo, ponovno je aktualiziran promet teretnim vozilima državnom cestom D2. Poznato je kako teški kamioni vrlo često voze iznad dopuštene brzine i to cestom koja nije prilagođena takvom prometu. Radi toga je cesta na više mjesta popravljana. Uz to proteklih godina dogodilo se dogodilo se i niz prometnih nesreća koje su skrivili teški kamioni, udaranja u kuće, „izbacivanja“ bicikala s ceste… Poziv na prosvjed prenosimo u cijelosti:

Foto: Pero Ćorić

„Nakon upućenog Otvorenog pisma nadležnim institucijama građani Šarengrada i drugih naselja, koja se nalaze na državnoj cesti D2 između Vukovara i Iloka, organizirano će prosvjedovati te na taj način zatražiti žurnu odluku o donošenju Pravilnika temeljem kojeg bi državnom cestom D2 između Vukovara i Iloka, uključujući i ta dva naselja, bilo zabranjeno prometovanje teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona.

Javni prosvjed i privremena blokada prometnice, kao znak upozorenja, biti će održan u subotu 20. veljače s početkom u 11,55 sati. Prema najavama prosvjed će biti održan u Šarengradu, na križanju Trga sv. Jakova i ulice Stjepana Radića, ispred kuće Anice Madžarčević u čiju kuću su kamioni u zadnjih nekoliko godina višekratno udarali. Ista nije za stanovanje iako vlasnica kuće u dobi od 88 godina u njoj i dalje obitava. Prosvjed će se održati pod nazivom „Pet do dvanaest!“, a u slučaju ne postupanja biti će nastavljeni prosvjedi na tjednoj bazi, kako u Šarengradu, tako i u drugim mjestima.

Zahtjev je utemeljen i svakako nećemo prihvatiti pusta obećanja o građenju obilaznica i slično već želimo donošenje navedenog Pravilnika koji je već usvojen i prihvaćen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, od 26. veljače 2019. godine, za više od 30 prometnica u RH. Svakako očekujemo potporu župana Vukovarsko – srijemske županije, gradonačelnika i načelnika koji se nalaze na ovoj trasi jer će time dokazati i pokazati da stanovnici Šarengrada, Vukovara, Sotina, Opatovca, Mohova i Iloka, nisu građani drugog reda. Ovaj ratom poharan i devastiran istočni branik RH ne zaslužuje takav status ako znamo da je odluka za koju se zalažemo već donesena na gotovo 75% ceste D2, kao i na mnogim drugima.

Radi se o dionicama Đurđevac – Našice, cijela Podravska magistrala, Novska – Okučani, Orahovica – Kutjevo… Državna cesta D2 je jedna od najvažnijih prometnih žila kucavica u RH. Ista se proteže uzduž sjeverne granice Hrvatske od graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska do graničnog prijelaza Ilok. Njeno usko grlo nalazi se upravo na prostoru Vukovarsko – srijemske županije, između Vukovara i Iloka. Fruškogorski usjeci, planinski uvjeti i slabo održavanje asfaltne površine koja je puna zakrpa jednostavno nisu u stanju podnijeti veliki promet koji se na njoj odvija.

Micanjem teretnog prometa spasiti ćemo naše prometnice jer preporuka ministarstva u svih 30 navedenih slučajeva jeste da međunarodni teretni promet kao alternativu koristi auto cestu A5. Naplatom cestarine između Lipovca i Sredanaca/Osijek državni proračun uprihodio bi blizu 30 milijuna kuna godišnje. Ove podatke baziramo na činjenici do kojih smo došli, a oni govore kako je godine 2020. godine cestom D2 od Iloka do Vukovara prošlo preko 161.000 tranzitnih teretnih vozila težih od 7.5 tona.

Njihov dnevni prosjek varira od 400 vozila u kolovozu do 800 vozila u prosincu. Važno je spomenuti da gospodarski oporavak ovog kraja uvelike ovisi o razvoju turizma, a svjedočimo da je ovih dana zbog velikog i loše reguliranog prometa cikloturistima i korisnicima međunarodne biciklističke rute EuroVelo6 ponuđena sigurnija alternativna ruta koja vodi od Sotina do Lovasa, a zatim preko Bapske do Šarengrada. Do Iloka je u ovoj fazi, bilo nemoguće naći sigurnu alternativu. Apeliramo još jednom da zajednički doprinesemo žurnom rješenju navedenog problema, samim tim da sačuvamo preostalo i malobrojno stanovništvo od svakodnevne pogibelji na i uz cestu D2“, stoji u pozivu kojega potpisuje inicijator prosvjeda i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić