U Požegi održana koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika

0

Župan Alojz Tomašević u Požegi je jučer održao koordinaciju s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova koje se nalaze na području Požeško-slavonske županije.

Teme sastanka odnosile su se na izvješće o stanju u općinama, gradovima i županiji, rad matičnih ureda, komunalne naknade, modele poticanja ostanka zdravstvenih djelatnika na području županije, prostorne planove te u konačnici na geodetsku izmjeru.

Župan Alojz Tomašević iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim radom svih  načelnika i gradonačelnika, kao i njihovim aktivnosti, odnosno svime onime što čine na području jedinica lokalne samouprave kojima su na čelu. Prvenstveno se to odnosi na povlačenje sredstava iz europskih fondova te provođenje velikog broja projekata od izuzetne vrijednosti i infrastrukturne važnosti.

– „Razgovarali smo o aktivnostima, zadaćama i predviđanjima za budućnost, što nam je činiti kako bi u pripremama i narednim godinama možda neke stvari dodali, a kako bi zadržali te pomogli gospodarstvenicima i deficitarnim zanimanjima. Analizirali smo također i pitanje matičnih ureda, s obzirom da je državna uprava od 1. siječnja prošle godine ušla u sastav županije te u tome kontekstu rasporedili smo modele i radne dane prema potrebama građana te smo modificirali termine rada matičnih ureda. U suradnji s gradovima i općinama taj je projekt dobro prihvaćen te pozivam i građane da se sukladno potrebama obrate u naše matične urede.“, kazao je župan Tomašević.

Sve veća potreba za specijalizantima

Nakon održanog sastanka s ravnateljima triju županijskih bolnica, župan je rekao da je odlazak medicinskog osoblja te potreba za specijalizantima u našoj županiji sve veća te je definirano da se općine i gradovi moraju uključiti kao što su već neki i učinili te dati određene subvencije ili potpore liječnicima kako bi ostali raditi u Požeško-slavonskoj županiji.

– „Županija će plaćati kamate na stambene kredite onim liječnicima kojima to bude potrebno u slučaju kupnje imovine te je također jedna od opcija besplatno korištenje općinskih ili gradskih stambenih objekata, kao što u nekim općinama i imamo za primjer, poput općine Čaglin.“, naglasio je župan.

Fotografija: Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan; izvor: PSŽ

 – „Jedna od važnih tema bila je izmjena prostornih planova županije i općina znajući da sve veći broj investitora želi doći po pitanju postavljanja solarnih panela te u tome kontekstu kada nastupe izmjene prostornoga plana, investitori sami predviđaju koji prostori su bitni te ćemo na taj način moći reagirati i ponuditi investicije na našemu prostoru, a isto tako ako je vezano za poljoprivredna zemljišta i za to postoje modeli te ti paneli mogu biti podignuti na višu razinu, primjerice 3m visine, kako je to već poznato i u Europi, a i zemljište se može koristiti i dalje za obradu.”, rekao je župan.

Ovom je prilikom napomenuo i to da je županija u proteklih par godina imala značajna ulaganja u katastarske izmjere te su upravo na ovome sastanku zajednički definirali da će se poslati dopis prema Državnoj geodetskoj upravi gdje će predložiti da se preko Europskih fondova privuku sredstva upravo za ovu namjenu.

– „U našoj županiji obavili smo otprilike 10% geodetskih izmjera, što je primarno za naredni period. Vjerujem da ćemo potporu Vlade i Državne geodetske uprave dobiti te sam siguran da se financijska sredstva mogu osigurati i iz europskih sredstava jer se radi o značajnim sredstvima.”, dodao je.

Zahtjev da se dopisništvo HRT-a vrati u Požegu

Župan je rekao i to da je poslao dopis ravnatelju Hrvatske radiotelevizije radi ponovnog vraćanja dopisništva u Požeško-slavonsku županiju.

– „Ono dobro što je u našoj županiji zaista učinjeno, nažalost ne možemo često vidjeti na našoj državnoj televiziji. Smatram da imamo pravo na otvaranje uredništva u Požeško-slavonskoj županiji te u suradnji s gradom Požegom nudimo prostor i opremu i nadamo se da će nam dopisništvo biti ponovno vraćeno nazad, jer smatramo da i naši građani imaju pravo dobiti informaciju što se događa u prostorima naše županije, našim općinama i gradovima.“.

Na kraju sastanka su definirana značajna ulaganja u infrastrukturu, izgradnju cesta i aglomeraciju te je ovih dana i Županijska uprava za ceste raspisala natječaje s kojima se želi, radi sigurnosti građana u prometu izgraditi veći dio cesta.

– „Bitno je naglasiti da će se upravo u suradnji s općinama i gradovima izgrađivati i nogostupi na onim dijelovima gdje je opasnost značajnija i veća kako bi naši učenici i pješaci bili zaštićeni.“, naglasio je župan.