Beroš o mutaciji soja koronavirusa: Rezultati sekvencioniranja za tjedan dana

0

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u Institutu Ruđer Bošković otkrivena jedna od mogućih mutacija, koja karakterizira ne samo brazilski nego i južnoafrički i britanski soj koronvirusa, a rezultati sekvencioniranja cijelog genoma znat će se za tjedan dana.

“Čuo sam se s kolegama na Ruđeru, rečeno mi je da je sekvencioniranje cijelog genoma virusa u postupku te da ćemo cijelu informaciju imati za tjedan dana. Brazilski soj je ekvivalent britanskom soju, a manje je virulentan u odnosu na južnoafrički, no u ovom trenutku nemoguće je reći o kojem se od ta tri soja radi, možda je to određena hrvatska varijanta mutacije virusa”, rekao je Beroš novinarima uoči sjednice Vlade.

“S kliničkog aspekta važno je da je ta mutacija nađena u uzorcima iz tri hrvatska grada. Nađena je 30. siječnja kod jednog bolesnika iz Zagreba i nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na egzaktnije širenje epidemije. Nadam se da neće biti ništa važno, svakoj takvoj mutaciji treba posvetiti određenu pažnju, ali bez senzacionalizma”, kazao je Beroš.

Vezano uz moguću nabavku ruskog cjepiva Sputnjik V Beroš je rekao kako se “paralelno vozi na dva kolosjeka”.

“Imamo dva načina – čekati odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), koje će biti krajem travnja ili početkom svibnja, ili poput nekih drugih država dozvoliti HALMED-u da na osnovu evaluacije određene dokumentacije dozvoli interventni uvoz. Mi paralelno vozimo na oba kolosjeka jer nam to daje mogućnost procjene što je bolje i sigurnije za hrvatske građane”, rekao je Beroš.

Nove mogućnosti nabavke ruskog cjepiva promišljaju se jer ne znamo hoće li redovito stizati ugovorene doze cjepiva, dodao je.