U Osijeku Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

0
foto: OBŽ

Osijek ove godine dobiva novi festival! Eco City Waste Fest prvi je Festival otpada u Hrvatskoj.

Cilj je na jednom mjestu okupiti gradska poduzeća, žurne službe, udruge, sportske klubove i privatna poduzeća koja se bave zbrinjavanjem otpada kako bi se posjetiteljima, prije svega osnovnoškolcima, kroz interaktivne radionice, predavanja, zabavu i poučan sadržaj prezentiralo područje djelovanja komunalnog poduzeća, gradskog prijevoza, policije, vatrogasaca i drugih službi. Uz Unikom među brojnim izlagačima naći će se GPP, Vodovod, Ukop, Tržnica Osijek i drugi.

Festival će se održati u tjednu kada obilježavamo Dan planeta Zemlje, što je odlična prilika školama i njihovim učenicima za izlazak na terensku nastavu, praktično učenje o zbrinjavanju otpada, ali i gradskom gospodarstvu.

Eco City Waste Fest će se prostirati kroz cijeli Gospodarski centar pa će tako unutarnji dio uključiti prezentacijske štandove, zabavne, edukativne i interaktivne programe dok će vanjski dio biti rezerviran za prezentaciju vozila, strojeva i opreme te žurne službe. Osim vozila u vanjskom prostoru svi ljubitelji nogometa imat će priliku družiti se s članovima Nogometnog kluba Osijek i Ženskog nogometnog kluba Osijek te pokazati svoje nogometne vještine.

Za dozu adrenalina zadužena je ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada.

Festival će ponuditi i širok zabavni program. Posjetitelji će u unutarnjem dijelu Gospodarskog centra moći posjetiti pravu mini tržnicu i opskrbiti se svježim proizvodima te isprobati zdrave smoothieje, a za dodatnu zabavu pobrinut će se poznati gosti koji će svojim sudjelovanjem uveseliti, zabaviti i naravno educirati.

Kako spremati jela od ostataka hrane i neiskorištenih namirnica podučit će nas poznati hrvatski chef Tomislav Špiček u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Prekomjerno bacanje hrane veliki je problem koji je moguće smanjiti ili potpuno ukloniti dobrom organizacijom i pokojim receptom ponajboljeg hrvatskog chefa. Kakvo je znanje osječkih osnovnoškolaca o gospodarenju otpadom i drugim zanimljivostima vezanim uz grad Osijek ispitat će se u kvizu s Deanom Kotigom, gdje će po jedan učenik iz šest osječkih eko škola predstavljati grad Osijek protiv dobro poznatog lovca. Festival će ponuditi i glazbenu poslasticu uz Indiru Levak.

Prvi osječki festival otpada, Eco City Waste Fest, svoja vrata će otvoriti za sve građane 25. i 26. travnja u Gospodarskom centru.

Program festivala:

25. travnja
10:00 – Otvorenje festivala Eco City Waste Fest
10:30 – Obilazak festivala
11:00 – Druženje s igračima i školom nogometa NK Osijeka
11:00 – Izrada smoothieja i degustacija
12:00 – Pannonian Challenge akrobacije
16:30 – Gastro show s Tomislavom Špičekom
17:00 – Zabavni program uz Indiru Levak

26. travnja
10:00 – Početak programa festivala
11:00 – Kviz s Deanom Kotigom
11:00 – Izrada smoothieja i degustacija
12:00 – Eco City Legosi – glazbeno dramska radionica
15:00 – Druženje sa školom nogometa ŽNK Osijek
16:30 – Zabavni program – plesni studio Shine i Školski bend Ivan Štark
17:00 – Pannonian Challenge akrobacije
17:00 – Radionica – Kako iskoristiti ostatke hrane u kuhinji?