U MLU otvorena izložba budimskog slikara Matije Žeravića

U sklopu Osječkog ljeta kulture u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, jučer je otvorena izložba budimskog slikara Matije Žeravića. Izložba je prenijeta iz Gradskog muzeja Subotica s kojim Muzej već duži niz godina surađuje u razmjeni izložbenog programa. Autorica izložbe je Zsuzsanna Korhecz Papp, restauratorica i muzejska savjetnica Gradskog muzeja Subotica, čiji je dugogodišnji rad na istraživanju lika i djela Matije Žeravića rezultirao izložbom kojom su, po prvi puta, objedinjeni i prezentirani život i djelo ovog kasnobaroknog slikara hrvatskog porijekla s budimskom adresom. Kustos koordinator je Ivan Roth, kustos Muzeja likovnih umjetnosti.

Otvorenju izložbe nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić

– Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku je jedna od najznačajnijih muzejskih institucija na području Hrvatske, a suradnja sa subotičkim muzejom je izuzetno plodonosna. Ono što nas čini izuzetno ponosnima je fundus MLU-a od gotovo 6.000 umjetnina od baroka pa sve do postmoderne, recentnih zbivanja i novih medija – kazao je župan i osvrnuo se na suradnju s hrvatskom zajednicom u Subotici.

– Osječko-baranjska županija posljednje četiri godine snažno podupire zajednicu Hrvata u Vojvodini u realizaciji njihovih projekata, a također nastojimo pomoći u savjetovanju pri korištenju pretpristupnih EU fondova. Osim toga, trenutno sufinanciramo obnovu Kuće monoštorske župe koju smo i posjetili prije nekoliko tjedana – zaključio je župan Anušić.

Izložbu Matije Žeravića bit će otvorena dva mjeseca.