U Lipiku postavljene punionice za električna vozila; korištenje za sada besplatno

0

Na križanju Udinske i Slavonske ulice u Lipiku postavljene su punionice za elektične automobile. Oprema je sufinancirana sredstvima iz EU fondova, točnije iz fonda za regionalni razvoj. Punionica je brenda ELEN, a kontakt informacije na kućištu uređaja upućuju prema web adresi (elen.hep.hr) i adresi e-pošte (elen@hep.hr) iza kojih stoji Hrvatska elektroprivreda kojoj smo se obratili za pojašnjenje.

„Hrvatska elektroprivreda je  u sklopu projekta bigEVdata u Lipiku postavila dvije wallbox punionice, pojedinačne snage 22 kW. Kao i ostale punionice pod brendom ELEN, HEP-ove punionice u Lipiku podržavaju punjenje svih dostupnih električnih vozila na tržištu.

Korištenje HEP-ovih ELEN punionica još je uvijek besplatno, a komercijalizacija usluga uslijedit će nakon što se testiraju sve mogućnosti usluge korisnicima i razrade modeli naplate.

Napominjemo kako HEP-ova mreža javnih punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, te se prostire na području Grada Zagreba i svih 20 županija, omogućavajući istovremeno punjenje više od 400 električnih automobila, odnosno polovine svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj.“ pojasnili su iz HEP-a.

Dvije wallbox punionice postavljene u Lipiku samo su dio infrastrukture koja će se u Hrvatskoj postaviti u okviru projekta bigEVdata kroz koji će se nabaviti ukupno 12 rapidnih punionica (50 kW), 10 brzih punionica (22 kW), 10 bežičnih punionica i 10 wallbox punionica. Europska unija je iz fonda za regionalni razvoj sufinancirala 11.157.724,40 kuna dok je ukupna vrijednost projekta 19.726.245,05 kuna, a krajnji cilj projekta je razviti bigEVdata sustav koji će omogućiti operativnu izvrsnost u upravljanju mrežom punionica, razvoj novih poslovnih modela i učenje o navikama krajnjih korisnika.

Dobra vijest za vlasnike električnih vozila, njih 800 na području Hrvatske će se u dogledno vrijeme moći voziti potpuno besplatno, barem dok HEP ne dovrši testiranje i ne razradi modele naplate s ciljem konačne komercijalizacije usluge punjenja električnih vozila.