U Glinu stigao konvoj sa sto tona humanitarne pomoći iz Njemačke

0

U Glinu je iz njemačkog Aichtala u subotu stigao humanitarni konvoj od 22 vozila sa sto tona pomoći, u kojima je vatrogasna oprema i odjeća, pumpe, agregati, grijalice, prehrambeni proizvodi i različiti drugi artikli, a dočekao ga je državni tajnik Zdenko Lucić.

Konvoj humanitarne pomoći za grad Glinu organizirao je grad Aichtal i okolni gradovi iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg, te vatrogasne i druge udruge, tvrtke i pojedinci.

Konvoj humanitarne pomoći dočekao je državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić s predstavnicima Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica razornog potresa.

Uz ostalo, iz Njemačke su stigle troje velike vatrogasne ljestve, agregati, pumpe i druga vatrogasna oprema i odjeća, grijalice, električni alati, elektromaterijal, poljski kreveti, prehrambeni proizvodi, higijenske potrepštine, te 22 tisuće FFP2 maski.

S konvojem je u Glinu došlo i 55 njemačkih vatrogasaca iz Aichtala i drugih mjesta pokrajine Baden-Württemberg, među kojima je bio i gradonačelnik Aichtala Sebastian Kurz. 

“Akcija je počela neposredno nakon velikog potresa i u nju se uključio neočekivano veliki broj društava i pojedinaca. Do Zagreba smo vozili 12 sati i zahvaljujem hrvatskoj policiji i kolegama vatrogascima na pratnji i velikoj pomoći. Napominjem da su svi vatrogasci u pratnji konvoja uzeli slobodne dane i dobrovoljno se javili da pomognu u prijevozu robe do Gline”, rekao je gradonačelnik Kurz.     

Inicijativa mlade hrvatske obitelji 

Istaknuo je kako je sve počelo od inicijative jedne mlade hrvatske obitelji koja mu se javila s idejom za humanitarnu ponoć.

“Ubrzo smo angažirali vatrogasce, koji djeluju kao velika obitelj, a širenjem akcije uključio se i konzulat Republike Hrvatske, te druga mjesta u pokrajini, pa su granice ubrzo nestale”, dodao je gradonačelnik Aichtala.

Uime Ministarstva vanjskih i europskih poslova na velikoj donaciji zahvalio je državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić.

Podsjetio je kako je to već peta velika donacija iz pokrajine Baden-Württemberg, a slučaj je htio da je istodobno u Sisak i Hrvatsku Kostajnicu došao još jedan konvoj iz te pokrajine.

Državni tajnik Lucić zahvalio je i hrvatskoj zajednici u Njemačkoj, konzulu Ivanu Sabliću u Stuttgartu, koji se također uključio u akciju.  

Gradonačelnik Kostanjević: Posebno nam je vrijedna vatrogasna oprema

Na pomoći je zahvalio i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, istaknuvši da je sadržaj pomoći unaprijed dogovoren između dva gradonačelnika. 

Posebno je vrijednim ocijenio vatrogasnu opremu, koja će se raspodijeliti u sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava koliko ih djeluje na prostoru od 543 četvornih kilometara grada Gline, gdje je 69 naselja.

Također je zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova i generalnom konzulu u Njemačkoj, državnom tajniku i drugima uključenim u veliku humanitarnu akciju. Najavio je kako se ovom velikom pomoći stvorilo novo prijateljstvo, te je izrazio uvjerenje u nastavak suradnje.

Nakon što je obavljena primopredaja pomoći, gosti su pozvani na razgovor u gradsku vijećnicu. Po završetku sastanka njemački su gosti razgledali stradalo središte grada, a obišli su i nekoliko naselja, koja su pretrpjela najveću štetu.