U Belom Manastiru održana dječja premijerna predstava “Vuk i moderni kozlići”

0
foto: MB PRESS

U Gradskom kazalištu Beli Manastir održana je premijera predstave “Vuk i moderni kozlići” učenika iz produženog boravka belomanastirske osnovne škole „dr. Franjo Tuđman“. Priča o djeci glumcima započela je u studenom prošle godine povodom Europske Noći kazališta, kada su sudjelovali su u programu „Upoznajemo kazalište“ kojeg je vodila Daniela T. Herman, kazališna glumica. Nakon toga su počeli dolazi u siječnju ove godine u kazalište, a susreti su se održavali svake srijede. Učenici su polako kroz različite dramske igre ulazili u svijet kazališta.

Dramske igre pripremale su učiteljice Adriana Bogdan i Ines Mezga u suradnji s Gradskim kazalištem i glumicom Danielom T. Herman. Nakon radionica, djeca su u kazališnoj dvorani započela svoje prve probe u mini predstavi o vršnjačkom nasilju primjerenoj za njihov uzrast. Tekst je osmislila Adriana Bogdan, režiju potpisuje Daniela T. Herman, a najmlađi glumci su: Goran Jovanović, Milan Lapac, Dino Drventić, Jana Bandov, Luka Jeličić, Una Smolčić, Nicol Fulir i Klara Herc.

Produženi boravak je ove godine okupio 50-tak djece, koja nakon školskih aktivnosti, imaju kvalitetno raspoređeno vrijeme i sudjeluju u različitim aktivnostima, od onih sportskih pa do dramskih, objasnila nam je učiteljica produženog boravka Adriana Bogdan. “Nakon što smo došli s idejom predstave, djeca su bila oduševljena i dobro su to prihvatila”- rekla je Adriana.

U razgovoru s glumicom Danijelom T. Herman saznali smo odakle ideja za ovu predstavu i kako je sve započelo.

“Proces učenja je trajao od siječnja ove godine, počevši s dramskim igrama. Nakon dramskih igara, odlučili smo napraviti kazališnu predstavu koja je premijerno izvedena. S djecom je veliki izazov i zadovoljstvo raditi, jako su iskreni i lakše je nego s odraslim glumcima. Upijaju tekst, informacije koje dobivaju o scenskom pokretu, o scenskom govoru, o svim pravilima glume koje su tijekom svog dolaska u kazalište naučili. Pokazala su talent i disciplinu u radu što nas veseli.” rekla je glumica Danijela T. Herman.

Vršnjačko nasilje je veliki problem današnjice o kojem se slabo komunicira pa je ideja za ovu predstavu došla upravo iz tog smjera. “Tekst i tematika su ujedno odabrani, ne samo zbog traumatičnih iskustava koja su se dogodila u Srbiji i Bosni, već činjenicom kako nasilje u školama postoji ali ne priča se o tome glasno.”, rekla je Danijela.

Naučimo mlađe generacije da nasilje nije dobar oblik komunikacije, već osmijeh i lijepa riječ. Ovom predstavom se ušlo u svijest djece, ali i odraslih o problemu današnjice. Ponosni smo na naše najmlađe i želimo im puno uspjeha dalje.