Tužna obljetnica: Korođ je pao prije 29 godina

0

U utorak su se mještani Korođa svijećama i vijencima prisjetili posljednjeg dana rujna prije 29 godina kada je i posljednji čovjek bio prisiljen napustiti selo, koje je tada postalo slobodni plijen okupatora. Komemoracija se održala kod spomenika u čast žrtvama Domovinskog rata.

Komemoraciju je organizirala Općina Tordinci. 29. rujan 1991. tužan je dan za Korođane, jer je palo mađarsko selo koje datira iz doba kralja Arpada.

Naselje je obnovljeno od rana i ruševina tek godinama kasnije, život se vratio u mjesto, a sjećanja još uvijek naviru. Oni koji su život dali za slobodnu Hrvatsku nikad nisu zaboravljeni.

Na ovogodišnjoj komemoraciji su, između ostalih, pognutih glava odali počast žrtvama i položili vijence predstavnici općine, županije, vijeća i udruga i to: saborski zastupnik Mađarske manjine, Robert Jankovics, izvršni predsjednik DZMH, Oliver Matijević, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Béla Gárdos, Vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić, predsjednica Vijeća Vukovarsko-srijemske županije, Rozalija Jakumetović, zamjenici predsjednika Vijeća Općine Tordinci, Mihaela Silović i Ištvan Deže te predsjednik Vijeća Općine Tordinci, Zoltan Čerepeš.

– Danas je tužna obljetnica, Korođ je prije 29 godina, nakon što se više nije mogao suprotstaviti srpskoj agresiji, pao i stanovništvo sela je bilo prisiljeno pobjeći. Srećom, u današnje vrijeme nam nije zadaća oružjem braniti Korođ, već stvoriti bolje uvjete za buduće generacije – rekao je saborski zastupnik, Robert Jankovics.