Tragedija u Slavonskom Brodu: Preminuo dječačić koji je gotovo dvije godine čekao da ga oduzmu roditeljima

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Sredinom prosinca prošle godine u bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu preminulo je dijete u dobi od 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, no sustav socijalne skrbi tijekom protekle gotovo dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima, piše Jutarnji list.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je još u travnju 2022. godine na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, netom nakon što se dijete rodilo. No, postupak još uvijek nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu skrb Slavonski Brod ne može sudu dostaviti ključan podatak – gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima. Tu informaciju sudska odluka obavezno mora sadržavati.

Zahtjevi za smještaj, poslani u proteklom periodu na niz ustanova, obiteljskih domova i timova za udomiteljstvo, stručnom timu slavonskobrodske socijalne službe redom se i dalje vraćaju s odbijenicama: “Puni smo, ne možemo osigurati skrb za još djece”.

Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su još u srpnju 2022. godine. Braća preminulog K.N. u dobi od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz obitelji, još uvijek žive s roditeljima. Radi se o obitelji koja živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema procjeni struke, ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća s kojima se nose oba roditelja.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Ministarstva socijalne politike očitovali su se na slučaj šturo, bez ikakvog preuzimanja odgovornosti. Tvrde kako su od policije dobili obavijest da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. sindrom iznenadne smrti. Riječ je o sindromu koji po definiciji znači ‘neobjašnjiva smrt’, a nastupa obično tijekom sna kod zdrave djece mlađe od godinu dana, a 90 posto ovakvih smrti bilježi se kod djece između dva i četiri mjeseca života.

“U konačnici je potpuno nevažno od čega je dijete umrlo. Ostaje činjenica da je cijeli svoj kratki život provelo u uvjetima i u obitelji za koju je struka i prije njegova rođenja nedvojbeno utvrdila da je za dijete visokougrožavajuća”, kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene.