Potpisan ugovor o nabavi 21 linearnog akceleratora za liječenje raka

0
foto: Vlada RH

Ugovor o javnoj nabavi 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje raka, vrijedan 55,4 milijuna eura, potpisan je u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva, uz naglasak da se radi o povijesnom ulaganju koje će unaprijediti onkološku skrb.

KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice dobivaju po 5 linearnih akceleratora, KBC Split 4 linearna akceleratora, KBC Rijeka i KBC Osijek po 3 linearna akceleratora i OB Zadar 1 linearni akcelerator. Uz postojećih 15 linearnih akceleratora u javnom zdravstvenom sustavu, dodatnim ‘pojačanjem’ Hrvatska je sve bliža europskom prosjeku glede broja linearnih akceleratora u odnosu na broj stanovnika.

Ulaganje vrijedno 85 milijuna eura

Cjelokupno ulaganje u nabavu linearnih akceleratora i pripadajuće opreme iznosi čak 85 milijuna eura pri čemu se osigurava optimalna terapija svim onkološkim pacijentima u Hrvatskoj bez čekanja na liječenje primjenom modernih radioterapijskih tehnika kojima se poboljšava kvaliteta usluga i zdravstveni ishodi liječenja uz optimalnu iskorištenosti opreme i kontrolu kvalitete radioterapijskog procesa.

Projekt putem kojeg se nabavlja oprema za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka, a koji se provodi u sklopu NPOO-a, obuhvaća nabavu nove opreme i zanavljanje stare opreme za 6 bolnica do kraja 2025. godine, a predviđeno je i donošenje Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka za povezivanje, praćenje i optimalno liječenje onkoloških pacijenata, pojasnio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

Posljednjih godina bilježi se rast uspješnih izlječenja

Ravnatelji KBC-a Zagreb, KBC-a Osijek, KBC-a Rijeka, KBC-a Split, KBC-a Sestre milosrdnice i OB Zadar istaknuli su spomenutu nabavu linearnih akceleratora kao ključan iskorak u osiguravanju veće učinkovitosti i kvalitete liječenja malignih oboljenja, bolje dostupnosti te kraće vrijeme čekanja na preglede i zahvate.
Iznijeli su i podatak da se zadnjih godina bilježi rast uspješnih izlječenja, na što osim samog liječenja, utječe i rano otkrivanje malignih oboljenja i pravodoban početak liječenja u čemu najveću ‘ulogu igra’ preventiva te je to jedan od razloga njihove podrške pokrenutoj reformi zdravstva koja stavlja upravo naglasak na preventivne aktivnosti.

Kada podvučemo crtu i ‘položimo’ račune našim pacijentima i građanima, istaknuo je Beroš, pomiču se granice koje su više desetljeća sprečavale ispunjavanje punog potencijala hrvatskog javnog zdravstvenog sustava.

U području onkološke skrbi, tu je i novi PET/CT i nadogradnja postojećeg linearnog akceleratora u Klinici za tumore, novi PET/CT u KBC Osijek, skorašnje donošenje Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka, Nacionalni strateški okvir borbe protiv raka, onkološke uputnice, kao i preventivni zdravstveni pregledi koji se pokreću na nacionalnoj razini s ciljem unaprjeđivanja zdravstvene slike nacije.

”Pokrenuli smo nezaustavljivu lavinu reformskih kretanja u zdravstvu. Naš popis trenutnih postignuća je velik i vidljiv svim dionicima zdravstvenog sustava. Ovi povijesni iskoraci su rezultat našeg zajedništva iz kojeg crpimo snagu za daljnju borbu za bolji, zdraviji i kvalitetniji život naših pacijenata i građana. Zdravlje je prvo i naša nit vodilja, u tome nas ništa neće poljuljati“, poručio je ministar zdravstva.