Svjetski dan slobode medija

0
foto: Pixabay

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština UN.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11:55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine.

Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom.

“Naše kolegice i kolege ginu svakodnevno u Ukrajini i Gazi, nemoćni smo zaustaviti strahote i možemo tek još jednom poslati poruku podrške i solidarnosti, još jednom ponoviti da su novinari glas bez kojeg javnost ne bi znala istinu, novinari nisu i ne smiju biti mete”, poručili su.

Založili su se i za pravo na slobodan i pošteno plaćen rad te upozorili da su novinari i u svakodnevnom radu često mete prijetnji i napada.

“Novinari su izloženi prijetnjama, napadima, cenzuri i pritiscima od strane različitih političkih i korporativnih interesa, neutemeljenim SLAPP tužbama. Sloboda izražavanja se sužava, a novinarska neovisnost se često dovodi u pitanje. I upravo zato borba za slobodu medija postaje još važnija, ali i zahtjevnija”, ocijenili su iz Sindikata novinara.

U Hrvatskoj, kažu, ovih dana posebno, svjedočimo kako se političke elite odnose prema novinarstvu.

Sa samog vrha vlasti, na dan uoči Svjetskog dana slobode medija, premijer ponovo pokazuje nepoznavanje i nepoštivanje rada novinara uvredama na račun istraživačkih novinara omalovažavajući njihov rad ocjenom da imaju deal s nekim iz sustava. Takav je stav pokazao i donošenjem Lex AP-a na zadnji dan sjednice prošlog saziva Sabora. Još jednog zakona kojim se pojačava pritisak na slobodan rad novinara, umjesto da osigura okvir za jačanje pluralizma medija, istaknuli su.

Također, posebno su naglasili da su radnička prava u medijima često zanemarena ili ugrožena, posebno danas kad se mediji suočavaju s izazovima poput ekonomske nestabilnosti, prekarnog rada i pritisaka korporativnih interesa. Mnogi novinari rade bez poštenih ugovora, često bez adekvatne zaštite, bez kolektivnih ugovora.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever u priopćenju je poručila da će se SNH, unatoč teškom okruženju, nastaviti zalagati za slobodu medija, štititi integritet novinarske profesije i boriti se za pravedne uvjete rada za kolegice i kolege. Samo zajedno, dodala je, možemo osigurati da sloboda medija ostane temelj demokracije i da novinari mogu obavljati svoj posao bez straha ili ograničenja.

Sever je izvijestila da su na profilima društvenih mreža pokrenuli i akciju “Imamo poruku! Novinarstvo nije na prodaju”, #novinarstvonedamo #WorldPressFreedomDay.