Sveta Kata, snijeg na vrata!

Danas se u katoličkoj crkvi obilježva spomendan svete Katarine. Zaštitnica je đaka, studenata, pravnika, teologa, znanstvenika, djevojaka, Wallis i glavni grad Sion, kanton i gradovi Steinau an der Straße, Freiburg (Švicarska), Freistadt (Austrija), Kuldīga (Letonija) i Działdowo (Poljska), znanosti, teologije, filozofije, brusača, automehaničara.

Spomendan sv. Katarine obilježava se 25. studenog što je prema pučkom kalendaru označavalo posljednje dane jeseni i početak zime. Upravo zbog dolaska osjetnog zahlađenja u tom razdoblju u narodu je postala popularna izreka ”Sveta Kata sniijeg na vrata”, aludirajući na dolazak zime i snijega.

Sveta Katarina Aleksandrijska rođena je, živjela i umrla u Aleksandriji s prijelaza iz trećeg na četvrto stoljeće. Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere.

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga pokopali. U blizini toga mjesta kasnije je podignut manastir sv. Katarine koji postoji još i danas, a Katarinini ostaci prenijeti su u pripadajuću crkvu. Oskudni izvještaji o Katarininu životu kroz povijest su bacali sumnju na njezino stvarno postojanje, pa je to vidljivo i u bogoslužju katoličke crkve, koja je spomen svete Katarine 1969. isključila iz liturgijskog kalendara, da bi ga onamo vratila 2002. godine.