Svečano zatvoreno 21. Osječko ljeto kulture

0

Nakon 53 programa na čak 16 gradskih lokacija zatvorena je najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske – Osječko ljeto kulture! Osječko ljeto kulture trajalo je dva tjedna, od 29. lipnja do 13. srpnja, u produkciji i organizaciji Grada Osijeka i ponudilo građanima Osijeka i gostima grada izvrsne predstave, filmove, značajne izložbe, promocije knjiga, vrhunsku glazbu i pomno osmišljen program za djecu. Manifestaciju je svečano zatvorila zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković istaknuvši kako je program ponudio vrsne izvedbe domaćih i gostujućih umjetnika – njih čak 360, a ovogodišnje programe posjetilo oko 8000 gledatelja. Zamjenica gradonačelnika zahvalila je na kraju svima koji su posjećivali programe OLJK-a i time sudjelovali u kreiranju kulturnog identiteta grada Osijeka.

Uoči zatvaranja održano je i predstavljanje ukoričenih intervjua prikupljenih u publikaciji pod nazivom “Razgovori ugodni – 2OLJK-ovih!” u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u, kako i sam naziv knjige kaže, ugodnim razgovorima s dionicima koji su na različite načine obilježili proteklih 20 Osječkih ljeta kulture. Urednici Srđan Lukačević i Dino Radmilović za cilj su imali prikupiti sjećanja ljudi koji su tijekom godina sudjelovali u kreiranju i realizaciji programa kako bi za buduće generacije ostavili kvalitetnu polazišnu točku za stvaranje objedinjene monografije Osječkih ljeta kulture. Naime, ova naizgled mala knjižica sadrži veliku količinu podataka vezanih za brojne kulturno-umjetničke sadržaje, organizaciju, sudionike, ali i vrijedne uspomene onih zbog kojih je popularno zvani OLJK danas to što je, manifestacija koja se ne propušta. U predstavljanju su sudjelovali predsjednik Organizacijskog odbora OLJK-a 2021. Dražen Alerić, članica Odbora Areta Ćurković i urednici Srđan Lukačević i Dino Radmilović.

U Barutani je reprizno izvedena monodrama „Popis“ u režiji Aide Bukvić i produkciji Gradskih galerija Osijek s izvrsnom Olgom Pakalović u naslovnoj ulozi.

Istovremeno, na glavnoj je festivalskoj pozornici, pred prepunim gledalištem, svečano zatvorena ovoljetna kulturna manifestacija dramom Monike Herceg „Gdje se kupuju nježnosti“ redatelja Renea Medvešeka u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Drama prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata i priča o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. U predstavi igraju Darija Lorenci Flatz, Jadranka Đokić, Lana Barić, Nina Violić, Igor Kovač, Filip Vidović i Mirta Zečević.

Osječko je ljeto kulture imalo punu i afirmativnu podršku medija. Na kraju hvala svim kolegama novinarima, snimateljima, fotoreporterima što su pomno pratili programe Osječkoga ljeta kulture, za sljedeću godinu najavljujemo nova iznenađenja i još bogatiji program.