Svečano otvoreno 23. Osječko ljeto kulture

0

Nastupom sopranistice Sandre Bagarić i tenora Đanija Stipaničeva, uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića, u srijedu, 28. lipnja, je otvoreno 23. Osječko ljeto kulture (OLJK). Najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske trajat će dva mjeseca, odnosno do 2. rujna, a na 15 gradskih lokacija izvest će se 76 različitih kulturnih programa kojima će i ove godine Osječanima i njihovim gostima ponuditi izvrsne kazališne, filmske, koncertne, likovne i dječje programe uz sudjelovanje svih ustanova u gradu.

Svečanom otvorenju su, uz gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića, nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović, izaslanica predsjednika Vlade RH Jasna Vaniček Fila, zamjenici gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i Jasenka Crnković, zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić, rektor, dekani osječkog Sveučilišta i ostali gosti.

“Kultura je živi organizam s puno lica. Tradicionalna, suvremena, klasična ili moderna, kultura uvijek pronađe pravi oblik, vrijeme i mjesto, osnažuje, i čini nas prepoznatljivima”, poručio je gradonačelnik Radić ističući kako je Osijek prepoznatljiv po baroknim spomenicima, secesijskim pročeljima, velikim umjetnicima, izložbama, glazbi, divnoj publici, ali i Osječanima koji su dobri domaćini.

“Osječko ljeto kulture je postalo brend Grada Osijeka, kao i Osječko-baranjske županije. Najveća je kulturna manifestacija na istoku Hrvatske, ali i jedna od najvećih i najboljih kulturnih manifestacija Hrvatske. U vrijeme kada svi putevi, uvjetno rečeno, vode prema jadranskoj obali, Osječko ljeto kulture se svojim kvalitetnim programom pobrinulo da ljubiteljima kulture i umjetnosti približi i ponudi nešto više i bolje u ovim ljetnim danima, čime zasigurno privlači i velik broj domaćih i stranih gostiju. Posebno veseli što se u programu mislilo na najmlađe sugrađane kojima će se otvoriti svijet mašte i novi doživljaj kulture kako bi i oni jednog dana mogli aktivno sudjelovati u sličnim manifestacijama Osječko-baranjska županija naravno daje punu potporu ovoj manifestaciji”, rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Osječko ljeto kulture ponudit će posjetiteljima raznovrsne i besplatne kazališne, koncertne, književne, likovne, filmske i dječje programe na brojnim gradskim lokacijama, a uz sudjelovanje svih kulturnih ustanova u gradu. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a program je ostvaren uz potporu Grad Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije te Turističke zajednice grada Osijeka. Za realizaciju i ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture zadužen je Kulturni centar Osijek.

U sklopu prvog dana OLJK-a u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti (MLU) otvorena je izložba hrvatskog strip umjetnika i ilustratora Dubravka Matakovića, koja predstavlja do sada najcjelovitiju retrospektivu njegova stvaralaštva; originalne strip table i ilustracije omiljenih strip (anti)junaka od “Malog Ivice“ 1984. godine preko „Protmana“ „Tetka Trinaestog“ „Super Di“ „Glištuna Gmižića“ i ostalih publika će u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek moći pogledati do 15. kolovoza. Posebno mjesto na izložbi zauzima ilustracija s naslovnice njegove monografije.