Svečano obilježena 30. godišnjica ”Akcije Baranja”

0

Danas je obilježena 30. obljetnica  operacije „Baranja“. U vojnoj akciji, izvedenoj prije  30 godina, 107. brigada HV-a imala je za cilj oslobađanja okupirane Baranje, odakle je Valpovština bila svakodnevno granatirana. U  tom pokušaju oslobađanja okupiranoga teritorija Hrvatske, sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, a poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić. U borbenim aktivnostima bilo je i 85  ranjenih.

Osim polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika 107. brigadi HV-a, dio programa obilježavanja bila je i Memorijalna utrka “Život za život”  ispred spomenika “Sveto hrvatsko tlo” koja je krenula iz Belog Manastira, a okupljenima se na Trgu slobode obratio i gradonačelnik Tomislav Rob.

Nakon toga uslijedio je središnji dio obilježavanja- svečani mimohod od belišćanskog mosta do spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a, gdje su položeni vijenci. Služena je i misa zadušnica u crkvi sv. Josipa Radnika za sve poginule hrvatske branitelje.