Sutra objava novih mjera: Hoće li uvesti propusnice?

0
foto: Vlada.gov.hr

Strože mjere u svrhu suzbijanja koronavirusne epidemije u Hrvatskoj istječu u ponedjeljak 21. prosinca. Nakon što mjere nisu pokazale rezultate niti pad broja novozaraženih u javnosti se proteklih dana pojavljuju pitanja što će biti nakon isteka mjera. Blagi pad novooboljelih zabilježen je tek posljednja dva dana. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je u ponedjeljak i srijedu na redovnim konferencijama za medije da će se mjere produžiti i postrožiti, međutim nije otkriveno što to točno podrazumijeva.

Danas nakon sastanka sa znanstvenim savjetom predstavnici Stožera otkrivaju kako će konkretne mjere biti predstavljene sutra na redovnoj konferenciji u 11 sati.

Resorni ministar Vili Beroš rekao je kako se na sastanku razgovaralo o propusnicama, ali nije otkrio hoće li se one i uvoditi.

Nove mjere bit trebale stupiti na snagu u utorak 22. prosinca te trajati do sredine siječnja.

Jutarnji list saznaje kako će propusnice biti potrebne za putovanje među županijama, a kao i na proljeće izdavat će ih nadležna tijela ukoliko postoji razlog za izdavanje. Iako nitko od nadležnih nije potvrdio ovu informaciju u medijima se pojavljuje već nekoliko dana.

Jutarnji navodi još jednu mjeru kao moguću, a to je ograničenje okupljanja na dva kućanstva, zbog blagdana koji slijede.

Sve druge mjere koje se odnose na ograničenje okupljanja prema različitim modelima, zabrana rada ugostiteljskim objektima, teretanama i drugim sportskim objektima prema najavama biti će produžene na sredinu siječnja. Isto je učinjeno i s mjerom zabrane prelaska granice i ulaska u Hrvatsku bez nalaza negativnog rezultata testiranja na covid-19.

Premijer Andrej Plenković kao i potpredsjednik Vlade Davor Božinović upozoravaju proteklih dana građane kako Božić i ostale blagdane trebaju obilježiti u najužem krugu obitelji bez okupljanja i kontakta. Mnogi građani na ove poruke reagiraju s nezadovoljstvom što može bit uzrok uvođenja novih mjera i ograničenja.