Studenti Marketinga osječkog Ekonomskog fakulteta u projektu s lokalnim OPG-ovima

Foto: Udruga META

Kako izgleda projekt kada se spoje studenti marketinga i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a sve se poveže humanitarnim karakterom, ovih dana zorno pokazuju članovi Udruge META – Market Everything, Target Anything, inače studenti Marketinga Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

“Ideja je bila povezati i spojiti studente Marketinga osječkog Ekonomskog fakulteta s OPG-ovima u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji”, pojašnjava članica Udruge Lucija Živković iz Jarmine dodajući kako udruga kroz projekt na vlastitoj facebook stranici i društvenim mrežama objavljuje video uratke o pojedinim OPG-ovim i čime se bave.

Zauzvrat, OPG-ovi su ih darivali dijelom svojih poljoprivrednih proizvoda koje pak članovi Udruge dijele socijalno ugroženim obiteljima.“U ovo predblagdansko vrijeme sretni smo što smo uspjeli iskustva iz marketinške kampanje do kojih smo došli kroz ovaj projekt, spojiti s humanitarnim radom i pomaganjem onima kojima je pomoć doista potrebna”, kaže Lucija, studentica četvrte godine Marketinga na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Po njezinim riječima, teška ekonomska situacija usložena pandemijom koronavirusom dovela je brojne OPG-ove pred velike izazove kako preživjeti i sačuvati proizvodnju, a s njom i radna mjesta.“U razgovorima s njima najviše nas je zanimalo kako su se snašli u vrijeme pandemije koronavirusa. Neki su tom problemu doskočili on line prodajom, a neki prodajom na kućnom pragu što se pokazalo brzom i vrlo učinkovitom reakcijom za lokalno područje”, kazala je ova buduća magistrica marketinga.

Dodaje kako je izlazak na teren i upoznavanje s brojnim načinima uz pomoć kojih mali poduzetnici i OPG-ovi nastoje preživjeti ova gospodarski teška vremena, iznimno vrijedan za svakog studenta jer na konkretnim primjerima mogu vidjeti kako sustav marketinga i prodaje funkcionira u zbilji i koja bi marketinška rješenja bila najprimjerenija za svaku konkretnu situaciju kako bi se situacija iz negativne i pesimističke preokrenula u pozitivnu i optimističnu.

“Trenutačno ono najbolje što svi skupa možemo poduzeti da pomognemo našim OPG-ovima je da se odlučimo na kupnju domaćih proizvoda i time na najkonkretniji način potpomognemo proizvodnju i opstanak malih domaćih poljoprivrednih proizvođača”, poručila je Lucija Živković.