Stožer OBŽ: pripremaju se dodatni kapaciteti u KBC-u Osijek

0
izvor: OBŽ

Nakon ponovo rekordnog broja zaraženih u 24 sata od 131 osobe javnosti se obratio Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije s načelnikom Petrom Lagatorom na čelu.

Načelnik Lagator nakon iznošenja brojki objasnio je kako Stožer i dalje smatra da ne postoji žarište epidemije na području OBŽ već da je u pitanju linearno širenje virusa obzirom da je 131 novozaražena osoba iz 33 različita mjesta. Što se tiče zaraze u ugroženim sustavima Stožer je stanje ocijenio stabilnim iako se povećava broj zaraženih u školama i domovima za starije i nemoćne.

Trenutno u školama ima 49 pozitivnih osoba uključujući djelatnike i učenike te je 581 osoba u samoizolaciji. Zaraženo je troje korisnika iz Doma za starije i nemoćne Osijek i jedna osoba iz đakovačkog doma. U pitanju su korisnici koji se dobro osjećaju, ali se nalaze u KBC-u Osijek te su sve kontakti prethodno oboljelih osoba.

Stožer je najavio dodatne nadzore djelatnika civilnih zaštita i inspektorata tijekom vikenda pogotovo po pitanju radnog vremena, poštivanja mjere socijalne distance i nošenja maski.

Najavljeno je kako dio obaveza oko određivanja mjera samoizolacije i praćenja kontakata oboljelih preuzimaju liječnici primarne medicine jer ima sve veći broj ljudi kojima se određuje ta mjera te će se na taj način lakše pratiti kontakte.

Lagator je otkrio kako sada Županijski stožer nema u planu dodatne mjere i ograničenja osim ako se porast broja oboljelih nastavi, a Nacionalni stožer ne bude propisivao nove mjere. U tom slučaju razmatraju se mjere dodatnog ograničenja radnog vremena prvenstveno ugostiteljskih objekata te dodatno smanjenje broja dozvoljenih osoba na okupljanjima.

Javnosti se obratio i zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego te otkrio kako se u KBC-u pripremaju dodatni kapaciteti za oboljele i to u zgradi Dermatologije, u djelu Klinike za pedijatriju za oboljelu djecu, unutar Klinike za kirurgiju te u zgradi bivše Klinike za psihijatriju koja se trenutnu uređuje.

Sportske dvorane kao dodatni kapaciteti će se koristiti samo u najcrnjim scenarijima kao zadnja mogućnosti jer se mogu u vrlo kratkom roku osposobiti za prijem bolesnika.