Stožer: Mjere se produljuju do 31. siječnja

0
foto: screenshot

Epidemiološke mjere koje su na snazi od 28.11.2020. godine, sa svojim izmjenama i dopunama, produžuju se do 31. siječnja, rečeno je danas na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Mjere se odnose na ograničen broj osoba na okupljanja, zatvaranje ugostiteljskih i sportskih objekata, posebne mjere za trgovine i javni prijevoz i drugo.

,,Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Produžuju se do 31. siječnja. Radi se o tri odluke: do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu.” – rekao je Božinović.

Članovi Stožera objasnili su kako osim nepovoljne situacije u drugim zemljama također druge okolnosti ukazuju na potrebu produženja mjera. Kao razloge unutar zemlje Capak navodi potres u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje se zbog spašavanja ljudskih života nije bilo moguće pridržavati mjera, pogotovo sprječavanja bliskih kontakata kao i vraćanje brojnih radnika na radna mjesta nakon završetka godišnjih odmora te nastavak školske godine. Upravo te okolnosti u budućim tjednima pokazati će rezultate.

Mjera zabrane napuštanja županije prebivališta ili boravišta ukinuta je zbog situacije s potresom koji je pogodio središnju Hrvatsku. Članovi Stožera najavljuju kako neće biti ponovnog uvođenja te mjere, odnosno propusnica.