Stožer: Mjere s blagim popuštanjem na snazi od sutra

0
foto: screenshot

Danas na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske predstavljene su izmjene epidemioloških mjera. Nove epidemiološke mjere, odnosno one stare, ali s blagim popuštanjima stupaju na snagu sutra, odnosno večeras od ponoći, a na snazi su do 15. veljače.

Popuštanja odnose se na škole koje se vraćaju na normalnu nastavu u učionicama za sve razrede i dozvoljavanje bavljenja sportom na otvorenom. Uz to, bit će dozvoljeno bavljenje sportom na bazenima i u balonima. I dalje ostaje zabranjeno korištenje svlačionica, tuševa i zajedničkih prostorija.

Po pitanju škola županije i dalje imaju pravo predložiti drugi način provođenja nastave za svoje područje.

Očekivalo se kako će se ugostiteljima dozvoliti prodavanje kave za van, ali ta odluka ipak nije donesena. S obzirom da ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, vlasnici i radnici tog sektora bune se i najavljuju prosvjede u različitim oblicima. Jedan način prosvjeda je otvorenje kafića unatoč zabrani, to je komentirao i Božinović.

,,Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju 2 mjeseca. Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo” – rekao je Božinović.

Zašto nisu otvoreni ugostiteljski objekti u ovoj fazi izmjena mjera objasnio je Božinović: ,,U članicama EU  ugostiteljski objekti zatvoreni su još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje otvorenima, u dogovoru s njima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti, rekli smo da je sljedeći korak zatvaranje i do toga je došlo. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene.”