Stožer: Do kraja kolovoza delta varijanta koronavirusa će zavladati Europom

0
foto: screenshot

Delta varijanta koronavirusa mogla bi do kraja kolovoza zavladati Europom, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su svi sudionici bili s covid digitalnim potvrdama i prvi put skinuli zaštitne maske.

Izvješće Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti pokazuje da delta varijanta virusa preuzima primat u Europi, u nekim državama udio te varijante kreće se od 25 do preko 70 posto, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Delta varijanta se brzo širi među mlađima

Očekuje se da će do kraja kolovoza potpuno zavladati Europom. U ovom trenutku delta varijanta se brzo širi među mlađima, a u najgoroj situaciji su Portugal, Cipar i Španjolska, kaže Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da udio delta varijante raste i u Hrvatskoj, a po najnovijim rezultatima sekvenciranja njezin je udio 43 posto. 

Trebamo se što prije cijepiti jer nas cijepljenje s dvije doze u velikoj mjeri štiti i od te varijante, poručio je Capak.

Strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je o strožim mjerama u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se uvodi zabrana održavanja svih javnih okupljanja s više od 20 osoba. Iznimka su okupljanja sudionika sa covid potvrdama.

Profesionalni umjetnički programi dopušteni su samo ako prisutni imaju covid potvrde. Ta mjera bit će na snazi od 12. do 31. srpnja.

Božinović je upozorio da masovna okupljanja treba izbjegavati jer su ona najveći rizik za zarazu i pozvao organizatore okupljanja da se pridržavaju mjera.

Capak se osvrnuo na podatke iz KB-a Dubrava o osmero pacijenata koji su umrli od covida nakon što su cijepljeni dvjema dozama, ocijenivši nedopustivim da HZJZ o tome nije zaprimio nikakvu obavijest. 

Istaknuo je da HZJZ do sada nije evidentirao nijedan smrtni slučaj osoba cijepljenih jednom ili dvjema dozama, a za KB Dubrava tek treba utvrditi što je osnovni uzrok smrti tih pacijenata. 

Tek u rujnu će se znati broj umrlih od covida

Capak kaže da će se tek u rujnu definitivno znati koliko je bilo smrti od covida, kada Državni zavod za statistiku objavi podatke. Objasnio je da se na dnevnoj bazi komunicira samo s preliminarnim podacima o smrtnim slučajevima, koje HZJZ dobiva od bolnica na temelju anketa.

Upitan za mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja odgovorio je kako ta mogućnost nije isključena, ali to zahtjeva puno širu raspravu. Capak napominje da nitko u svijetu još nije uveo obavezu cijepljenja protiv covida, ali mora se sagledati da je ta bolest blokirala cijeli svijet.

Odbacio je pritom dezinformacije koje se šire društvenim mrežama o utjecaju cjepiva na reproduktivno zdravlje.

“Za to nema nikakva dokaza. Dapače, za vrijeme testiranja mnoge su osobe ostale trudne. Cijepili su se milijuni ljudi i nikakvog problema nije bilo. Odbacujemo dezinformacije koje kolaju društvenim mrežama”, rekao je Capak.

I ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je relativno nisku procijepljenost ustvrdivši da je antivakserski pokret izuzetno aktivan.

Sa covid potvrdama može se putovati diljem EU-a

“Neki kalkuliraju s vremenskim periodom, misle se cijepiti na jesen što je pogrešno, jer moramo spriječiti četvrti val. Određeni dio se ne želi cijepiti, ima socioloških i psiholoških elemenata, moramo osigurati što zdravije uvjete za rad”, poručio je.

Božinović je naglasio da se sa covid potvrdama može putovati diljem EU-a. Hrvatski državljani s tim potvrdama mogu se u svakom trenutku bez ikakvih dodatnih uvjeta vratiti u Hrvatsku i iz zemalja EU-a koje su na crvenoj listi.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 87 novih pozitivnih slučajeva od 3678 testiranih, postotak pozitivnih je 2,4 posto. Trenutno je u Hrvatskoj 612 aktivnih slučajeva. U zadnja 24 sata nema novih smrtnih slučajeva, niti novih slučajeva na respiratoru.

Capak je izvijestio da je trenutna incidencija 28,4, najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj. Hrvatska je po inidenciji na 12. mjestu, a po ukupnoj stopi smrtnosti na 20. mjestu u EU-u.