HALMED: Tri smrtna slučaja cijepljenih protiv covida-19 s obje doze cjepiva

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u petak da su prema podacima iz nacionalne baze nuspojava zaprimljene tri prijave smrtnih slučajeva osoba koje su oboljele od covida-19 nakon što su cijepljene s dvije doze cjepiva.

“Riječ je o osobama starije životne dobi s komorbiditetima pri čemu u dvije prijave nije naveden uzrok smrti, dok se jedna prijava odnosi na komplikacije bolesti covida-19”, kažu u HALMED-u.

Infektologinja KB Dubrava Nikolina Bušić izjavila je četvrtak kako je u toj bolnici umrlo osam osoba koje su oboljle nakon što su se cijepile dvjema dozama cjepiva dok je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao na današnjoj konferenciji a novinare Stožera civilne zaštite kako HZJZ  tome nije zaprimio nikakvu obavijest. 

Istaknuo je kako HZJZ do sada nije evidentirao nijedan smrtni slučaj osoba cijepljenih jednom ili dvjema dozama, a za KB Dubrava tek treba utvrditi što je osnovni uzrok smrti tih pacijenata. 

HALMED je izvijestio i kako su zaprimili 152 prijave neuspjeha cijepljenja.

“Vezano uz slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, možemo izvijestiti da smo ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima. Ove prijave ažurirat ćemo najnovijim informacijama o smrtnom ishodu”.

Za preostale slučajeve zatražena je službena prijava sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u kako bi mogli obraditi relevantne informacije, kažu u HALMED-u.