Što dovodi do prekomjernog ispadanja kose?

0

Jeste li znali da na glavi imamo oko 100.000 vlasi kose a da nam dnevno ispadne oko 80 vlasi?

Ako vam kosa opada zbog hormonskih promjena, stresa ili loše prehrane, postoji nekoliko načina kako se možete pokušati pomoći, piše Mamin kutak.

Donosimo vam 4 glavna uzročnika prekomjernog ispadanja kose!

Hormonski poremećaj

Hormonski poremećaji su jedan od najčešćih uzročnika opadanja kose kod žena. To može biti tijekom trudnoće, nakon poroda ili tijekom menopauze. Čak i dojenje može biti jedan od uzročnika opadanja kose. Trudnice koje su prestale uzimati prenatalne vitamine nakon poroda često se susreću s nedostatkom vitamina u organizmu.

Bolesti i lijekovi

Kožne bolesti te kronične bolesti poput dijabetesa, reumatizma i Chronove bolesti mogu biti uzrok opadanju kose. Isto tako neki lijekovi mogu utjecati na gubitak kose – no rezultate toga često vidimo tek nakon nekoliko tjedana!

Nezdrava prehrana

Nedostatak vitamina i minerala može utjecati na kvalitetu vaše kose i njezin rast. Hrana s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata negativno utječe na stanje i izgled kože i noktiju kao i na zdravlje kose. Potrudite se da u vašoj prehrani češće budu voće i povrće.

Stres

Premda je od stresa dana teško pobjeći, on svakako ostavlja posljedice na naš organizam, pa tako i na našu kosu. Pokušajte pronaći aktivnost koja vas opušta, bilo da se radi o razgovoru s najboljom prijateljicom ili npr. laganoj večernjoj šetnji. Vaš organizam će vam biti zahvalan.