Stižu nova pravila za WhatsApp, evo o čemu se radi

0
foto: Pixabay

Zbog nove EU direktive, WhatsApp od četvrtka, 11. travnja, dopušta i “vanjske poruke”. To znači kako korisnici mogu primati poruke svojih prijatelja koji koriste druge usluge slanja poruka, kao što su Telegram i Signal i obrnuto.

Nova pravila također će definirati i preciznije odrediti koje su vrste sadržaja dopuštene u aplikaciji i u novo uvedenim kanalima te kako ih prijaviti. Jednako tako, nova pravila će sadržavati tehničke i pravne pojedinosti o tome kako se poruke iz WhatsAppa mogu proslijediti “podržanim aplikacijama trećih strana” ili primati od njih.

Stručnjaci kažu kako je baš to problematično jer je još uvijek nejasno kako će to biti uređeno.

Iz WhatsAppa poručuju kako će se end-to-end enkripcija poziva i osobnih poruka međusobno i dalje održavati. – Nitko drugi, čak ni WhatsApp, ne može ih pročitati ili poslušati, tvrdi tvrtka.

Prema riječima stručnjaka za potrošače Rona Perdussa, to je još uvijek nejasno.

– Ponuđači obećavaju da će pronaći rješenja i osigurati sigurnost podataka, ali zapravo postoji mali rizik, rekao je Perduss.

Prema onome što je objavio WhatsApp, da bi pristali na nove smjernice, korisnici ne moraju učiniti ništa osim nastaviti koristiti messenger nakon 11. travnja.

– Ako nastavite koristiti WhatsApp nakon 11. travnja 2024., prihvaćate ova ažuriranja naših uvjeta koristiti, poručili su.

Korisnici koji žele nastaviti koristiti aplikaciju nemaju izbora. Odnosno, izbor je ostati i prihvatiti nove uvjete ili napustiti WhatsApp aplikaciju, prenosi Fenix.