Stiže toplinski val, temperature će se penjati do 40 °C

0
foto: Pixabay

U Hrvatskoj se ovaj tjedan očekuju iznadprosječne temperature za ovo doba godine. U nekim mjestima bit će oboreni i rekordi i to osobito u petak gdje se očekuju temperature do 40 stupnjeva.

Zbog vlage bit će i neugodno sparno, a meteorolozi poručuju da će vrijeme u većem dijelu ljeta mnogima biti teže podnošljivo.

Do petka zagrijavanje iz dana u dan, pri tome će i jutarnja i poslijepodnevna temperatura zraka biti sve viša. Već sutra će u većini Hrvatske biti vruće a nakon toga sve više vruće oko 24-35 C će biti najčešće vrijednosti no u četvrtak pa u petak će mjestimice biti iznad 35, nije isključeno i blizu 40, najavio je dipl. ing. Zoran Vakula, meteorolog HRT-a.

Prognoze također upućuju na moguće lokalne razvoje oblaka, pljuskove, grmljavinu i tuču tijekom vikenda, s tendencijom da se takve situacije mogu pojavljivati povremeno tijekom cijelog ljeta, dodao je Vakula.

– Već ovaj tjedan, već ovaj vikend velika vjerojatnost za kopnenu Hrvatsku za lokalne razvoje oblaka, pljuskove, grmljavinu, tuču, nevrijeme a najvjerojatnije ćemo takvih situacija, povremeno imati i tijekom ljeta, ističe Vakula.

Građanima se savjetuje da se pridržavaju preporuka za zaštitu od vrućine, posebice starijim osobama, maloj djeci i osobama s kroničnim bolestima.

foto: DHMZ/ Upozorenje na toplinske valove