Spaljeno gotovo tri tone opojnih droga

0
foto: HRT Radio Osijek

U proizvodnim pogonima tvrtke Nexe d.d. u ponedjeljak, 06. studenoga u Našicama spaljene su opojne droge oduzete u kriminalističkim istraživanjima. Ukupno je uništeno 2.900 kg različitih vrsta droga (kokain, heroin, hašiš) ulične vrijednosti 60 milijuna eura.

Samo u ovoj godini podignuto je 2000 kaznenih prijava vezanih za zlouporabu droga. Danas spaljena droga uglavnom je bila zaplijenjena na području tzv. balkanske rute. To svjedoči o ulozi Hrvatske i njezinih partnera na razini Europske unije u borbi protiv trgovine drogom, posebno u regiji jugoistočne Europe, gdje Hrvatska policija prednjači u operativnim akcijama, rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, istaknuo je da su mnoge akcije proteklih godina dovele do ove spaljene droge, navodi HRT.

Naglasio je da bi uporaba čak 244 kilograma heroina dovela do gubitka 100 života, što je vrlo važno naglasiti. Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Željko Petković napomenuo je da je tržište droga najdinamičnije kriminalno tržište u Europi, s procijenjenom vrijednošću od oko 30 milijardi eura.

Prema procjenama UN-ove Agencije za droge, konzumacija droge u svijetu porasla je za 30 posto tijekom posljednjih deset godina, s najvećim utjecajem na europsko tržište, koje je najbogatije i najvažnije ilegalno tržište.

Petković je istaknuo da prema posljednjem istraživanju, svaki četvrti državljanin Hrvatske je probao neku ilegalnu drogu. Postoji rast konzumacije kanabisa, amfetamina i ecstasyja, a posebno zabrinjava raznolikost ponude i dostupnost novih psihoaktivnih tvari.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić,” Andrea Ledić, izjavila je da se ovakvim akcijama želi smanjiti dostupnost droge i poslati jasnu poruku da društvo ne tolerira njihovu zlouporabu.