Slavonski Brod: Broj novozaraženih pada, ali brine novi soj

0
foto: pixabay

 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković rekao je danas da broj oboljelih u Brodsko-posavskoj županiji pada, ali da zabrinjava pojava novih sojeva, od kojih je jedan slučaj zabilježen i u toj županiji.

“Prisutan je pad broja oboljelih, ali je zabrinjavajuća je pojava novih sojeva. Jedan od slučajeva je i s našeg područja. Kod našeg slučaja je dokazano da nije putovao iz Hrvatske, što znači da je novi britanski soj ovdje prisutan već neko vrijeme, ali nije detektiran”, rekao je Cvitković.

Pojava novih sojeva mijenja i propisane mjere za kontakte s osobama kojima je dokazana zaraza novim sojem. Ovi kontakti prema Cvitkovićevim riječima u samoizolaciji će morati biti 14 dana. Za izlazak iz samoizolacije morat će imati negativan PCR test.

U Brodsko-posavskoj županiji u petak je zabilježeno 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrla je starija osoba pozitivna na koronavirus, a u samoizolaciji je 621 osoba.

Prema podacima Stožera, broj oboljelih od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji u kontinuiranom je padu osam tjedana. Tijekom ovog tjedna prvi puta od 5.studenoga i broj oboljelih osoba na bolničkom liječenju bio je manji od 50. U padu je i broj preminulih osoba pozitivnih na koronavirus, trenutno je tjedni prosjek oko pet osoba, a u ranije je to bilo i 12 osoba tjedno, rečeno je.

Povoljnija epidemiološka situacija povod je za popuštanje mjera u pa je Županijski stožer civilne zaštite na sjednici u petak donio odluku o povratku na nastavu svih učenika srednjih škola od 15. veljače.

Od ponedjeljka su dozvoljene i posjete osobama u domovima za starije i nemoćne, ali na otvorenome. Korisnici usluga domova od ponedjeljka mogu i u posjete izvan domova ako su cijepljeni i u slučaju kad je prošlo dva tjedna od primitka zadnje doze cjepiva ili se radi o osobama koje su preboljele koronavirus prije 90 i više dana.

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno su 92 osobe pozitivne na koronavirus od kojih su 52 na bolničkom liječenju. Tri bolnička pacijenta pri liječenju trebaju potporu respiratora.

Vezano uz kršenje epidemioloških mjera načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić je na konferenciji za novinare je izvijestio da policija bilježi pad broja krivotvorenih PCR testova, te da su i dalje aktualni slučajevi da osobe u tranzitu ne napuste Hrvatsku na vrijeme, u roku od 24 sata.