Slavonija i Baranja ostat će poželjna destinacija uz odgovorno ponašanje

0

Aktualno stanje u turizmu na području Slavonije i Baranje, s osobitim osvrtom na sezonu u postojećim epidemiološkim uvjetima bila je središnja tema danas (29. lipnja 2021. godine) održanog sastanka ministrice turizma i sporta dr. sc. Nikoline Brnjac sa zamjenikom župana Osječko-baranjske županije Matom Lukićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Osijeka dr. sc. Draganom Vulinom, pročelnicom Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjanom Roth, direktorima turističkih zajednica s područja Slavonije i Baranje, predstavnicima obrtničke i gospodarske komore, ugostitelja i hotelijera, privatnih iznajmljivača i drugih djelatnika iz turističkog sektora.

– Cilj ovog sastanka je dobiti županijski izvještaj o provođenju svih epidemioloških mjera te pripremi za turističku sezonu pred nama. Izuzetno nam je važno da manifestacije koje će se održavati budu primjeri pozitivne prakse jer opasnost od koronavirusa još uvijek nije prošla. Vlada RH i resorno ministarstvo su proveli sve pripremne radnje na početku sezone, od projekta Safe Stay, do nabavke antigenskih testova, organizacije punktova za testiranje turista, ali i prioretizacije cijepljenja turističkih djelatnika – istaknula je ministrica Nikolina Brnjac.

Pohvalila je organizaciju nedavnih sportskih događaja u Osijeku nakon kojih nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze. Dodala je kako je odgovornim ponašanjem izuzetno važno očuvati postsezonu i na obali i na kontinentu te naglasila kako će u ojačavanju kontinentalnog turizma važnu ulogu imati sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

– Drago mi je da je ministrica Brnjac skrenula pozornost na očuvanje zdravlja i još jednom upozorila na opasnost od širenja koronavirusa. Svjesni smo izazova u turističkom sektoru koji je suočen s organizacijom niza manifestacija, međutim valja imati na umu da jedino u slučaju zadovoljavajućeg postotka procijepljenosti i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, možemo krenuti prema normalizaciji društvenog života. Mi smo u Osječko-baranjskoj županiji trenutno zadovoljni epidemiološkom situacijom, ali ipak nije vrijeme za opuštanje. Naš Županijski stožer civilne zaštite za svaku manifestaciju daje suglasnost uz preporuke organizatorima da vode računa o provedbi epidemioloških mjera koje potom kontroliraju članovi civilne zaštite – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin kazao je kako je u posljednjih nekoliko tjedana u gradu Osijeku održano nekoliko velikih sportskih manifestacija poput EPSO-a i Svjetskog gimnastičkog kupa, međutim ništa od toga nije izazvalo dodatno širenje zaraze, na što je izuzetno ponosan.

– To znači da su se provodile sve epidemiološke mjere, a vrlo je važno da se takva praksa nastavi i u budućnosti. Iako su pred nama ljetni mjeseci i još jedna turistička sezona ne smijemo zaboraviti da život ne staje u kolovozu već da spremni moramo dočekati jesen kako ne bi došlo do novog vala zaraze – rekao je Vulin.

Pročelnica Tatjana Roth upozorila je na nužan oprez u planiranju budućih turističkih aktivnosti.

– Osječko-baranjska županija je uz ostatak Slavonije i Srijema destinacija koja odgovara onome što se u Strategiji razvoja turizma komunicira kao nešto ruralno, cjelogodišnje, aktivno i zeleno, a sigurna sam da će te smjernice biti ugrađene i u novu Strategiju razvoja turizma. Zaključak današnjeg sastanka je da budemo odgovorni i da se i dalje pridržavamo epidemioloških mjera uz pažljivo planiranje svih mjera koje će generirati rast, razvoj i revitalizaciju ovoga prostora. Iako smo kao destinacija i dalje agilni i nastojimo ostati u svijesti potrošača kao poželjna destinacija, ne smijemo zaboraviti da smo još uvijek u jeku pandemije te da moramo biti oprezni – zaključila je pročelnica Tatjana Roth.

Na sastanku je sudjelovao i voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić koji je naglasio kako je procijepljenost građana prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa na području Osječko-baranjske županije 44,7 posto, a drugom dozom 27,2 posto. Trenutni epidemiološki pokazatelji su dobri, međutim upozorio je kako je dosljedno poštivanje temeljnih epidemioloških mjera jedan od preduvjeta uspješne turističke sezone, kao i normalnog načina života građana.

Mislav Matišić iz Turističke zajednice OBŽ istaknuo je kako na području županije 138 objekata ima oznaku Stay safe in Croatia te da u prvoj polovici ove godine imamo 32,7 posto više noćenja i 31,7 posto više dolazaka nego u istom razdoblju 2020. godine. U odnosu na 2019. godinu u 2021. godini broj noćenja je manji za 32 posto, a broj dolazaka za 45 posto.