Sjednica Vlade: Plenković o curenju informacija kao novom kaznenom djelu

0
FOTO:HRT

U četvrtak, 11. siječnja održana je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na aktualna zbivanja u proteklom tjednu, među ostalim, na posljednje podatke DZS-a o inflaciji te novom Zakonu o trgovini. Predstavio je i uvođenje novog kaznenog djela, komentirao je incident koji se dogodio u Vukovaru.

Državni zavod za statistiku prošlog tjedna objavio je da je stopa inflacije u prosincu 2023. bila 4,5%, što je najniža stopa inflacije još od listopada 2021. godine. “Otklanjamo tezu da je rast inflacije pojela rast plaća“, rekao je premijer. 

“U razdoblju od studenog 2022. do studenog 2023. inflacija je porasla za 4,7%, dok je prosječna neto plaća u tom razdoblju rasla za 14,6%. Otklanjamo teze o tome da je rast inflacije pojeo rast plaća i potvrda da smo našim paketima pomoći vrijedni više od 7,2 milijarde eura u proteklim godinama, te odlukama o ograničenju cijena niza prehrambenih proizvoda i drugim mjerama i pravovremeno reagirali i zaštitili naše građane”, poručio je Plenković.

Indikator ekonomske klime potvrdio pozitivne trendove. “Objavljen je indikator ekonomske klime, on mjeri optimizam poduzeća u kretanju gospodarstva i Hrvatska je bila na prvom mjestu. Za Hrvatsku je bio najviši indikator među članicama EU-a. Indikator potvrđuje da je prepoznata politika Vlade”, rekao je. 

Osvrnuo se i na Zakon o trgovini – Promet u trgovini prebacio se s neradnih na radne dane

Dodao je da je usporedbom računa vidljivo je da je 5.1.2024. izdan veći broj računa nego godinu dana ranije. “Promet s neradnih dana se prebacio na radne dane u prvih 9 dana nove godine. Iznos računa je 95,5 milijuna eura viši, unatoč dva neradna dana, više je računa i veći je iznos. Bitno je da dobijemo cjelinu slike i da uvidimo kako se potrošači prilagođavaju na režim”. rekao je premijer.

Plenković smatra kako se potrošači prilagođavaju na novi zakonski okvir. Prema izmjenama zakona o trgovini, trgovci će tijekom godine moći izabrati 16 nedjelja tijekom kojih će moći raditi.

Osudio je napad na maloljetnike u Vukovaru i osvrnuo se na uhićene. “Očekujemo da se oni primjereno kazne”. dodao je.

Novi šef DORH-a

Osvrnuo se i na izbor novog šefa DORH-a rekavši kako se sve odvija onako kako je zakonski predviđeno. Četiri kandidata su podnijela odgovarajuće kandidature i ispunila formalne preduvjete prema stavu Državnog odvjetničkog vijeća.

“Kad se održi rasprava i donese zaključak ili mišljenje nadležnog Saborskog odbora, procedura se vraća u vladu. Mi ćemo također obaviti intervjue s kandidatima i u slučaju da smo zadovoljni s jednim od kandidata, predložiti ga Hrvatskom saboru na daljnji postupak izbora”, rekao je Plenković.

Za prosvjede svinjogojaca je rekao kako su bili lažni i politički orkestrirani. “Sve što smo učinili, naravno, imalo je svog smisla. Dakle, za bolest za koju nema lijeka, nema cjepiva, ima mjera Vlade od više od 30 milijuna eura. Dobili smo podršku za naš akcijski plan, epidemija se smanjila, omogućena je sada svinjokolja i trženje svježim mesom unutar Hrvatske”, poručio je.

Curenje informacija i ograničavanje medijskih sloboda

Premijer je predstavio uvođenje novog kaznenog djela – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Time se, kako je rekao Plenković, adresira problem curenja informacija u nejavnoj fazi kaznenog postupka. Propisuje se da se novim zakonom ne mogu goniti novinari. Pojasnio je kako počinitelji ovog kaznenog dijela mogu biti isključivo sudionici postupka, što nisu novinari, već primjerice pravosudni dužnosnici, okrivljenici, odvjetnici, svjedoci, vještaci.

“Ovaj prijedlog nastao je s ciljem zaštite pretpostavke nevinosti okrivljenika, dakle presumpcije nevinosti, prava na privatnost sudionika kaznenog postupka, te prava na pravični postupak. U potpunosti otklanjamo su tvrdnje da je namjera uvođenja ovog kaznenog dijela ograničavanje medijskih sloboda, da je ono usmjereno protiv novinarske profesije te protiv prava javnosti da bude informirana. Te teze su netočne i ne proizlaze iz predložene zakonske norme”, naglasio je Plenković.

Pojasnio je i da se ovo ne odnosi na ograničavanje prava javnosti na informiranje, već se odnosi na nejavnu fazu kaznenog postupka, gdje se prikupljaju dokazi i utvrđuje osnova za vođenje postupka. Dodao je da javnost nema pravo uvida u nejavnu fazu, ali s potvrđivanjem optužnice kazneni postupak postaje javan.