Saborskom zastupniku Marijanu Pavličeku zabranjen ulaz u Republiku Srbiju

0
foto: Press032.com

Predsjednik Hrvatskih suverenista i zastupnik u Hrvatskom saboru Marijan Pavliček održao je jučer konferenciju za novinare na kojoj je govorio o subotnjem incidentu na graničnom prijelazu Bogojevu kada mu je zabranjen ulazak u Republiku Srbiju. Prema riječima Pavličeka on je kao član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske krenuo u Vajsku na „6. Šokačku večer“ koju je organiziralo Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Antun Sorgg. Umjesto u Vajskoj Pavliček je tri sata proveo u automobilu poslije čega mu nije dozvoljeno da uđe u Republiku Srbiju. Nije mu pomoglo niti to što je imao uz sebe diplomatsku putovnicu koju je u subotu prvi put koristio.

„Poslije tri sata čekanja u automobili dobio sam zapisnik u kojemu stoji kako mi se ne dozvoljava ulazak u Srbiju jer ugrožavam sigurnost Republike Srbije i njenih građana. O incidentu sam obavijestio i konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića, veleposlanika Hrvatske u Srbiji Hidajeta Biščevića kao i ministra u Vladi Republike Srbije Tomislava Žigmanova koji je i predsjednik DSHV-a“, rekao je Pavliček.

Dodaje i kako su tijekom cijeloga vremena srpski policajci i carinici bili korektni ali da i dalje ne vidi razloga za ovakav postupak srpske policije.

„Ja stojim iza svake svoje izgovorene riječi u Hrvatskom Saboru. Tražio sam da se pod hitno rješavaju pitanja granica između RH i Srbije, da se pod hitno rješava pitanje nestalih, pa i pitanje ratne odštete. Iza svih tih riječi stojim i dalje ću ih ponavljati u Saboru. Ovo je politička odluka, ja sam saborski zastupnik koji je možda najviše govorio o problemima hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Nepojmljivo mi je da se tekući problemi između dvije države ne rješavaju. Sama diplomatska putovnica, koju posjedujem, jamči da bez smetnji propuste nositelja ove putovnice i da mu se pomogne ukoliko je to potrebno. Zahtijevam u ime kluba Hrvatskih suverenista od ministarstva da upute prosvjednu notu Srbiji i ako ne bude pomaka da se uvede politika reciprociteta prema dužnosnicima iz Srbije“, rekao Pavliček.

U međuvremenu su mediji prenijeli kako je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odmah nakon što je saznao za slučaj zastupnika Marijana Pavličeka kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju. Prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac.