S tržišta se hitno povlači jedan lijek

0
foto: Pixabay/Ilustracija

S tržišta se hitno povlači poznati lijek- ivermektin.

Tvrtka Medika, distributer lijeka Soolantra krema (ivermectin), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode RH provodi povlačenje serije 2414239A tog lijeka s hrvatskog tržišta. Povlačenje se provodi do razine ljekarni. Postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na kontaminaciju koja nema opasnost po zdravlje, piše Danica.hr..

Budući da na tržištu RH nema takvog lijeka s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, ivermektin će se izvanredno nabavljati na zahtjev zdravstvene ustanove ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Ivermektin u obliku tableta odobren je u EU za liječenje nekih parazitskih zaraza crvima, dok su pripravci ivermektina za kožu odobreni za liječenje kožnih bolesti poput rozaceje. Ivermektin je također odobren kao veterinarski lijek za primjenu protiv parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta.

Lijekovi koji sadrže ivermektin nisu odobreni za primjenu protiv bolesti Covid-19, premda su ih ljudi tijekom pandemije masovno kupovali u ljekarnama. Brojna istraživanja su pokazala da ivermektin ne liječi Covid niti pomaže u ublažavanju simptoma.