S radom počinje krematorij u Osijeku, drugi u Hrvatskoj

0

U Osijeku s radom počinje novi krematorij, drugi po redu u Hrvatskoj, u čiju je izgradnju i opremanje iz gradskoga proračuna uloženo 3,5 milijuna kuna. Kremacija na osječkome Centralnom groblju koštat će 3435 kuna, a prve četiri obavit će se već danas – izvijestili su jučer zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i direktor gradske komunalne tvrtke Ukop d.o.o. Hrvoje Ostrički.

Osječki dogradonačelnik kazao je kako se Grad Osijek odlučio za ovaj projekt prateći europske trendove i želje sugrađana te kako je izgradnjom krematorija postavljen novi komunalni standard, ne samo grada Osijeka nego cijele Slavonije i Baranje.

– Vrijednost radova i opreme je 3,5 milijuna kuna, što je u potpunosti financirao Grad Osijek. Krematorij je prilagođen postojećoj zgradi mrtvačnice i trenutačnoj infrastrukturi, tako da smo bitno smanjili trošak izgradnje. Uz krematorij, obnovljena je i mrtvačnica s novim digitalnim uslugama – istaknuo je Piližota te dodao kako će za građane Osijeka i okolice trošak kremacije biti gotovo dvostruko jeftiniji nego do sada.

Direktor ,,Ukopa” Hrvoje Ostrički pojasnio je kako su troškovi kremacije u Zagrebu iznosili 6300 kuna jer su uključivali trošak prijevoza urne i pokojnika, te da cijena kremacije u Osijeku od 3.435 kuna obuhvaća uslugu preuzimanja pokojnika, izvršenja potrebnih evidencija i pregleda, kremacijski lijes, urnu, posebne plastične vreće te postupak kremacije. Naglasio je i kako su za provođenje postupka kremacije obučena četiri djelatnika Ukopa, a prvo je testiranje obavljeno već pri preuzimanju kremacijske peći, i to spaljivanjem patološkog otpada iz osječkog KBC-a.

U Gradu sada očekuju kako će se veliki dio ljudi u krugu od 100 kilometara odlučiti za uslugu kremiranja u Osijeku, osobito uzimajući u obzir brojne upite građana unazad zadnje dvije do tri godine ali i porast trenda kremacije u Europi. Naime, u Njemačkoj je postotak kremiranih pokojnika oko 50 posto, jednako kao i u Zagrebu, u Sloveniji 88 posto, a u Švedskoj se pak 95 posto pokojnika kremira.