RTL-u 100.000 kuna kazne zbog nedovoljnog udjela EU djela u programu

0

Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je prekršajni nalog od 13.270 eura (100.000) kuna nakladniku RTL Hrvatska i 1320 eura (cca 10.000 kuna) odgovornoj osobi RTL-a zbog nedovoljnog udjela europskih djela u 2022. na kanalu RTL 2.

Od nakladnika RTL Hrvatska zatražit će se očitovanje radi nedovoljnog udjela EU djela i udjela djela mlađih od pet godina na kanalu RTL Crime i udjela djela mlađih od pet godina na kanalu RTL Living, ističe se u odluci VEM-a.

S druge strane, pak, u RTL-u Hrvatska u odgovoru Hini ističu kako ”ne komentiraju postupke koji su u tijeku.’’

Prema Zakonu o elektroničkim medijima i Pravilniku VEM-a o kriterijima i načinu povećanja opsega udjela europskih djela, pružatelj pružatelj audiovizualnih medijskih usluga mora postići da europska djela čine više od 50 % njegovog godišnjeg vremena objavljivanja, od čega barem polovina od navedenog udjela od 50 % moraju biti hrvatska audiovizualna djela.

U godišnje vrijeme objavljivanja ne ubraja se vrijeme namijenjeno vijestima, sportskim događanjima, igrama, oglašavanju, uslugama teleteksta i teletrgovini. No, u opseg udjela europskih djela ubrajaju se audiovizualna djela vlastite proizvodnje i hrvatska audiovizualna djela.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, propisane su, a prije uvođenja eura, novčane kazne od 100.000 do milijun kuna.