Idućih dana bit će dovršen šesti krug porezne reforme, cilj je povećanje plaća

0
FOTO: Vlada.gov.hr

Premijer Andrej Plenković kazao je da je šesti krug porezne reforme u završnoj fazi priprema i da bi trebao omogućiti hrvatskim građanima veće plaće. Dodao je da će biti prezentiran idući tjedan, te da će se voditi računa o daljnjoj fiskalnoj decentralizaciji. Naglasio je da je povećanje plaća u zadnjih sedam godina više u odnosu na kumulativnu inflaciju, odnosno da su plaće rasle puno više nego što je bila godišnja inflacija, a kad se sve to skupa zbroji ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana je viši.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka parlamentarne većine.

Na početku se osvrnuo na obilježavanje Dana Europe, izrazivši zadovoljstvo da ćemo za mjesec i pol dana svi zajedno proslaviti prvih deset godina članstva u Europskoj uniji.

Hrvatska čvrsto integrirana u samu jezgru Europske unije

Podsjetio je na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine kada je francuski ministar vanjskih poslova dao temelje budućem stvaranju Europske zajednice za ugljen i čelik, te označio početak velikog mirovnog projekta suradnje, solidarnosti i povezivanja europskih država nakon Drugog svjetskog rata.

Premijer je naglasio da je Hrvatska sada čvrsto integrirana u samu jezgru Europske unije –  schengenski prostor i europodručje, što je čini, kako je rekao, onim dijelom Europe koji je ključan za gospodarski razvoj, za odgovore na razne krize s kojima smo suočeni globalno i na našem kontinentu, za bolji socijalni standard naših građana i za veća ulaganja u svim sektorima u kontekstu velikih procesa, a to su digitalna transformacija i zelena tranzicija.

Idućeg tjedna bit će prezentiran novi krug reforme

Potom je izvijestio da o redovitom sastanku parlamentarne većine na kojem su razgovarali o aktualnim temama.

“Parlamentarna većina je čvrsta i snažna, kao i do sada, i veselimo se daljnjoj suradnji s našim partnerima”, kazao je Plenković.

Rekao je da će idućih dana biti dovršen šesti krug porezne reforme, koji je u završnoj fazi priprema i koji će u konačnici omogućiti hrvatskim građanima veće plaće. “To je ono što nam je najbitnije u ovim okolnostima, a isto tako ćemo voditi računa o daljnjoj fiskalnoj decentralizaciji”, poručio je Plenković.

Apelirao je na sve da prije donošenja konačnih zaključaka budu još malo strpljivi, kazavši da će idućeg tjedna prezentirati novi krug reforme.

Premijer se, odgovarajući na novinarska pitanja, osvrnuo na izjavu Christine Lagarde, koja očekuje od vlada Europske unije da smanje potpore za energetsku krizu.

Podsjetio je da je ta izjava dana u kontekstu zajedničkog odgovora na energetsku krizu uzrokovanu brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu, što je dovelo do povećanja cijena plina, a posljedično povećanja cijena struje, nafte i naftnih derivata, gdje smo, dodao je, kao i drugi, reagirali na dvije razine.

“Jedna je europska razina gdje smo praktički ograničili rast cijena plina, što se odmah reflektiralo na burzama, cijeni plina, a nakon toga i  na cijeni struje”, kazao je Plenković.

Što se tiče nacionalne razine, podsjetio je da je zahvaljujući održanim zamrznutim cijenama plina i struje hrvatskim građanima, gospodarstvenicima i drugim subjektima omogućeno da prezime i prežive u smislu svojih proračunskih okvira.

“Kako se situacija bude mijenjala, mi ćemo tako adaptirati i kalibrirati naše mjere”, poručio je premijer.

Podsjetio je i na jučer održanu telefonsku sjednicu Vlade, na kojoj je donesena odluka prema kojoj su cijene naftnih derivata izrazito povoljne za građane i gospodarstvo.

“Po mom dubokom uvjerenju s velikim, sveobuhvatnim, snažnim i brzim pravovremenim paketima vrijednima  6,8 milijardi eura omogućili svima da prođu kroz ovu krizu, spriječili ugrozu egzistencije hrvatskih obitelji, zadržali radna mjesta, kompanijama omogućili da premoste velike izazove, bez valova otpuštanja, a pritom smo imali prošle godine rast od 6,3 posto”, naglasio je Plenković.