Rastrošni HDZ-ov župan Danijel Marušić potrošio ove godine na automobile 272.705 eura

0
foto: bpž/ilustracija

Brodsko-posavska županija, kojom upravlja HDZ-ov župan Danijel Marušić, nalazi se pod povećalom javnosti zbog kontroverznih nabavki automobila u ovoj godini. Prema dostupnim informacijama, županija je tijekom 2023. godine potrošila impresivnih 272.705 eura na nabavu novih vozila. – Piše Index.

U veljači je prvo nabavljeno četiri električna vozila, modeli Hyundai Kona i Hyundai Ioniq 5, ukupne vrijednosti 214.715 eura. Zanimljivo je primijetiti da je jedina ponuda na natječaju došla od tvrtke Auto Novaković te da je cijena premašila procijenjenu vrijednost nabave za skoro pola milijuna kuna. Iznosila je 1,294 milijuna kuna s PDV-om ili 214.715 eura.

Potvrdili su nam kako su nabavili Audi A6 TDI quattro ukupne vrijednosti 46.392 eura bez PDV-a.

Naveli su zašto su se odlučili na kupovinu još jednog automobila u studenom ove godine. Radi se o automobilu koji su kupili od Auto kuće Ćirić.

“Zbog ograničenog dosega električnih vozila i učestalih kvarova službenih vozila na fosilna goriva, pojavila se opravdana potreba za nabavkom još jednog vozila, te je iz tog razloga pokrenut postupak javne nabave rabljenog vozila Audi A6 TDI quattro, ukupne vrijednosti 46.392,00 eura bez PDV-a”, objasnili su.

U odgovoru su se dotaknuli i općenito voznog stanja u ovom tijelu javne uprave. S ovih pet vozila sada Brodsko-posavska županija raspolaže s ukupno devet automobila.

“Službenici i namještenici Brodsko-posavske županije obavljaju poslove u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, uz dislocirane matične urede i konstantnu komunikaciju s 26 općina u sastavu županije. Navedeni automobili koriste se za potrebe službenika, namještenika i dužnosnika zaposlenih u Brodsko-posavskoj županiji, a kojih je ukupno 166 (164 službenika i namještenika i 2 dužnosnika). – Piše Index.

Unatoč opravdanju županijskih vlasti, javnost ostaje kritična prema visokim troškovima nabave automobila, posebno s obzirom na ekonomsku situaciju Brodsko-posavske županije, koja se smatra jednom od najsiromašnijih u Hrvatskoj. Nominalni BDP po stanovniku iznosi 7876 eura, dok je u Gradu Zagrebu taj iznos 27.055 eura prema podacima Državnog zavoda za statistiku.