Odluka svinjogojaca o prekidu prosvjeda sutra, najkasnije prekosutra

0
foto:HRT

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju već više od 2 tjedna. Nakon prošlog sastanka neriješene su ostale dvije točke zbog kojih nisu odustali od prosvjeda.  

Ispred Ministarstva poljoprivrede je Boris Kanazir koji zna je li postignut dogovor.

– Pa jednoznačnog, jednostavnog odgovora na to pitanje nema, iako je Tomislav Pokrovac nakon sastanka rekao da je on protekao u značajno boljem, optimističnijem tonu nego oni prethodni. Razgovarali su s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i potpredsjednikom Vlade Ivanom Anušićem. Kaže, ipak je bio bolji ton, ali nisu potpuno zadovoljni. Ono sve što su dogovorili na sastanku svakako očekuju i napismeno, objasnio je Kanazir.

Glavni zahtjevi koje su poljoprivrednici imali i još uvijek imaju su – da im se dozvoli svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama.

– Vlada je s obzirom na situaciju s afričkom svinjskom kugom koja je zaista iz dana u dan, iz tjedna u tjedan sve bolja, ranije je najavila da bi se to moglo dogoditi 15. prosinca pa bi time svinjogojci i bili zadovoljni ako bi to zaista dobili ne kao usmena obećanja nego u pisanom obliku. Sutra očekuju zapisnik s njihovog današnjeg sastanka koji je trajao otprilike dva sata. Sve zaključke predočit će u članstvu, a onda će se svi članovi, svi prosvjednici izjašnjavati o tim dogovorenim točkama. Ako svi budu suglasni, traktori i prosvjednici povlače se s ulica. Kako sada stvari stoje dok ne dobiju taj pismeni trag prosvjednici i dalje ostaju na barikadama, na punktovima, na cestama. Dakle sutra se očekuje ili najkasnije prekosutra njihova odluka. Ako ne bude negativan odgovor, Pokrovac je rekao da bi mogli prosvjedovati i dalje čak i nakon praznika, Božića i Nove godine, kada bi vjerojatno napravili pauzu, javio je Kanazir u središnji Dnevnik HTV-a.

Prije večerašnjih razgovora u Ministarstvu poljoprivrede premijer Andrej Plenković ustvrdio je još jednom da stvarnih razloga za prosvjed svinjogojaca nema.

– Danas je recimo bilo 18 ljudi, slušajte me dobro, 18 ljudi je bilo negdje na nekim punktovima. 18, jedan osam. Dakle, to je potpuno marginalna stvar, to da bi netko od nas očekivati da mi sad kažemo: ok, pravit ćemo se nevješti, na dva tjedna zatvorit ćemo oči, nema afričke svinjske kuge, neka svi pokolju što treba, stave na tržište, možda nije registirano. Ako se kuga raširi, jao nama. Ako se ne raširi, nitko nikome. To ne ide tako, poručio je Plenković.

– Ministrici stavljamo na stol ono što još nismo riješili, a to su žitarice, uljarice, zaštitne cijene i ove famozne naše bolne svinjokolje, da se jednostavno dozvoli to klanje zdravih svinja u vlastitim dvorištima i, naravno, prometovanje zdravim svinjama. Znači, to su te točke koje vučemo već jedan duži niz, rekao je Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela prije dolaska u Zagreb.