Radnice Orljave se sastale s ministrom: ‘Ako vi možete uzeti ‘šest plus šest’, zašto mi ne bismo dobile pet minimalca’

foto: DNEVNIK HR

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izjavio je u četvrtak nakon sastanka u Banskim dvorima da je odbijanje komunikacije s radnicima poduzeća u stečaju bila česta Vladina taktika, nakon čega bi se radnici razišli, ali neće dozvoliti da se to ponovi u slučaju požeške Orljave.

Zaposlenice Orljave do sada su dobile tri plaće kao otpremninu, nakon što je ta tvrtka iz Požege koja se bavila proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, završila u stečaj u kolovozu prošle godine.

– U sličnim slučajevima Vlada bi odbijala ili odugovlačila komunikaciju, nakon čega bi se razočarani radnici razišli i pronašli drugo radno mjesto. Mi i dalje ne odustajemo od zahtjeva pa je Vlada ovoga puta morala prihvatiti komunikaciju. Nećemo dozvoliti da radnice Orljave padnu u zaborav, poručio je.

Predsjednik Novog sindikata kaže kako je Vlada odgovorna za radnice Orljave s obzirom na to da je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu. 

– Ako Vlada tvrdi da nema zakonske osnove za isplatu plaća radnicama, neka donese novi zakon, možemo ga nazvati lex Orljava, dodao je.

Iveković smatra da bi trošak otpremnina trebale podijeliti Vlada i njemački breng Olymp koji je do 2020. godine bio najveći Orljavin kupac.

Radnice Orljave na Markov su trg stigle s transparentima “Vlada i Olympe, isplatite otpremnine”, “Vlada je neodgovoran vlasnik”, a dio njih stale su jedna pored druge držeći slova kojima su ispisale rečenicu “Pay our workers”.

– Mi ne tražimo milostinju već ono što smo krvavo zaradile. Doći ćemo ponovno ako treba, kazala je jedna od radnica Lucija Čičković.  

Studeni je zadnji mjesec u kojem će otpuštene radnice Orljave dobiti naknadu za nezaposlene u iznosu od 1700 kuna. 

– Rekle smo ministru da pokuša živjeti samo jedan mjesec s 1700 kuna. Mi svojim unucima ne možemo kupiti igračku ili čokoladu za Božić, to je velika sramota. Jedino što smo dobile jest jednokratna pomoć Požeško-slavonske županije od 2000 kuna prošlog Uskrsa, rekla je predstavnica radnica Anica Jerković.

Osim Orljave, propale su i tvornice Papuk te Požežanka, stoga je Jerković upozorila da u Požegi više nema radnih mjesta ni za mlade učenike požeške Obrtničke škole.