Radić: Brojnost komaraca se smanjuje, istom dinamikom nastavljamo tretiranja

0

Nakon 58 provedenih tretmana suzbijanja komaraca na području Grada Osijeka, rezultati monitoringa terena, kojega provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, utvrdili su kako je razina njihove brojnosti na svim mjernim postajama značajno opala.

„Intenzivnim tretiranjem postigli smo to da je najmanja brojnost komaraca utvrđena na mjernim postajama unutar grada, od 24 do 800 komaraca po klopci, a veća brojnost prisutna je u graničnim dijelovima grada, od 1000 do 3000 komaraca. Unatoč najavama struke da ćemo zbog kišne godine ovoga ljeta trpjeti jednu od najvećih najezda komaraca u posljednje vrijeme, ipak se pokazalo kako se sustavnim i redovnim djelovanjem sa zemlje i iz zraka može postići optimalno stanje brojnosti komaraca, tako da naši sugrađani mogu normalno provoditi vrijeme na otvorenom. Brojke nam idu u prilog i baš zato istim tempom i narednih dana nastavljamo borbu s komarcima“, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Brojnost komaraca opada i u Kopačkome ritu te u Đavoljoj gredi, no budući da se i dalje radi o visokim razinama (17 329 komaraca po klopci), gradonačelnik Radić donio je odluku da se provedu kontrolni tretmani suzbijanja komaraca, uglavnom u dijelovima grada koji graniče s netretiranim površinama, a s ciljem sprječavanja njihovog daljnjeg ulijetanja te zadržavanja
povoljne situacije na terenu.

Grad Osijek stoga će večeras, 7. srpnja između 19 i 22 sata, provesti adulticidne tretmane sa zemlje na području Donjeg grada, Juga II, Tvrđavice, Podravlja, Klise, Sarvaša, Cvjetnog naselja i Briješća. Tretmani će se provesti i na području Pampasa, i to 9. srpnja u večernjim satima; 10. srpnja u jutarnjim i večernjim satima; te 11. srpnja ponovno u jutarnjim satima. Kako bi se i aktualna događanja u gradu mogla nastaviti nesmetano odvijati, 10. srpnja u jutarnjim satima provest će se tretmani u Tvrđi i u središtu Osijeka. Riječ je o ukupnoj površini od 2087 hektara, a cijena navedenih tretmana iznosi 213.917,50 kuna.

Uključujući danas najavljene tretmane, Grad Osijek dosad je proveo 15 larvicidnih tretmana na površini od 320 hektara, pet avionskih tretmana na površini od 5900 hektara, sedam ručnih tretmana na 233 hektra teško dostupnih zelenih površina, te 36 adulticidnih tretmana sa zemlje na površini od 34 002 hektra.