Radi oštećenja od potresa ergela u Lipiku zatvorena za posjetitelje

0
foto: Compas.com.hr

Iako je epicentar nedavnih potresa bio stotinjak kilometara dalje na području Petrinje, Gline i Siska, podrhtavanje tla osjetilo se i u Lipiku i nije prošlo bez posljedica. Naime, na službenim stranicama državne ergele Lipik osvanula je obavijest svim potencijalnim posjetiteljima o privremenoj obustavi svih posjeta zbog sanacije štete od potresa na objektima staja.

Na pitanja koliki je razmjer oštećenja koja su nastala na objektima, je li procijenjena nastala šteta i kada će ergela u Lipiku ponovo otvoriti vrata posjetiteljima, odgovor je za portal Compas.com.hr dao upravitelja ergele Damira Jakšića:

„Oštećenja su nastala nakon onog najjačeg potresa (op. a. 29. prosinca 2020. u 12:19 sati magnitude 6.4). Ništa se na sreću nije srušilo, no unutar strukture lukova koji se nalaze unutar štala na ergeli pokazale su se na mjestima pukotine, a na statičarima je da presude da li je to beznačajno oštećenje ili strukturalno oštećenje koje će utjecati na sigurnost te cjelokupne lučne konstrukcije, za sada je sve otvoreno.

Tek poslije 11. ili 12. siječnja kada statičari pregledaju zgradu ćemo imati točnu informaciju o tome, a sasvim je moguće da otvorimo za posjetitelje i 13. siječnja, ukoliko nalaz statičara bude povoljan.

Nemoguće je radi svih ovih događanja u Petrinji, Glini i Sisku doći prije do statičara, prvi slobodni termin za koji smo se uspjeli izboriti je za 4 do 5 dana, te nakon pregleda ergele od strane statičara konačno ćemo znati što i kako dalje.“, izjavio je upravitelj lipičke ergele.

Potresi su u Hrvatskoj obilježili prijelaz iz stare u novu godinu i samo u posljednja tri dana stare godine zabilježeno je preko stotinu slučajeva podrhtavanja tla na području Petrinje, Gline i Siska, a tlo je nastavilo skoro svakodnevno podrhtavati i u prvom tjednu nove godine ne dajući ljudima na pogođenim područjima ni trenutka predaha i ulijevajući novu nesigurnost i neizvjesnost u srca ljudi. Ostaje samo nadati se da će se situacija uskoro smiriti te da će se  što prije krenuti u saniranje posljedica na područjima koja su pretrpjela najgora oštećenja  radi čega je Vlada Republike Hrvatske nedavno proglasila stanje prirodne katastrofe.

foto: Compas.com.hr