Promet maloprodaje u ožujku veći za 8,9 posto

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Promet u maloprodaji je u ožujku na godišnjoj razini porastao 8,9 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

U veljači je godišnji rast iznosio 9,1 posto, u siječnju 7,9 posto, a u prosincu 2022. 8,5 posto. Dakle, na godišnjoj razini promet od trgovine na malo kontinuirano raste od travnja 2023. godine.

Promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 8,2 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 10 posto,

No, na realni promet u maloprodaji u ožujku 2024. pao je na mjesečnoj razini, i to za 0,1 posto u usporedbi s veljačom, dakle iznosi devet posto. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,4 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 3,7 posto.

Rast prometa u odnosu na isti mjesec lani ostvarilo je osam trgovačkih struka, a najveći utjecaj na porast nominalnog prometa imale su nespecijalizirane trgovine pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, motorna goriva i maziva te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski, kozmetički i toaletni proizvodi.