Procijepljeni ne moraju u samoizolaciju, kontakti zaraženih novim sojevima 14 dana

0
foto: pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nova pravila i preporuke koje se odnose na samoizolaciju, cijepljenje, postupanje s kontaktima i drugo. Najznačajnija promjena je da osobe koje su se cijepile protiv covida-19 ne moraju u samoizolaciju ako su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Osobe koje su primile dvije doze cjepiva smatraju se kao da su preboljele koronavirus i imaju imunitet. Zbog toga su izuzete od karantene i testiranja nakon bliskog kontakta s dokazano zaraženom osobom. Bitno je naglasiti kako se to odnosi na osobe koje su cijepljene drugom dozom prije više od 14 dana i manje od tri mjeseca. Izuzetak ove odluke odnosi se na kontakte osoba zaraženih južnoafričkim sojem.

Kontakti zaražene osobe i dalje moraju u samoizolaciju u trajanju od 10 dana, dok kontakti osoba koje su dokazano zaražene nekim od novih sojeva virusa moraju u karantenu na 14 dana. Trenutno se to odnosi na zarazu britanskim, brazilskim i južnoafričkim sojem.

,,Ako sekvenciranje sojeva, koje je u toku, pokaže da je UK varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene se neće odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante.” – priopćili su iz HZZJZ.