Pri samom su kraju radovi energetske obnove zgrade Hrvatskog sokola

0
Foto: Đuro Karalić

Pri samom su kraju radovi na energetskoj obnovi zgrade Hrvatskog sokola u Vinkovcima, izgrađene 1927. godine, a koja je tek sada doživjela cjelovitu obnovu.

Djelo je to poznatog vinkovačkog arhitekta Dragutina Baslera. U njoj je, po podacima Hrvatskog sokola, bio osiguran prostor za gombaonicu-vježbaonicu, za fanfaru, biblioteku, prostorije za predavanja, sijela i nastupe.

“Obnovljeno je kompletno krovište, hidroizolacija poda i vanjski zidovi s unutarnje strane, promijenili smo kompletno sustav grijanja, zamijenjena je vanjska stolarija, električne instalacije, zapravo sve što smo mogli smo zamijenili. Zgrada nije kulturno zaštićeni objekt, ali sve je rađeno u skladu s preporukama konzervatora, pa i boja pročelja, kazao je voditelj projekta Josip Barišić.

Zgradu je danas obišao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji nije krio zadovoljstvo što je još jedan objekt javne namjene obnovljen u gradu na Bosutu.

“Kada usporedimo slike od prije nekoliko mjeseci i sada vjerujem da smo svi zadovoljni i to je ono što želimo – podignuti kvalitetu života u svim segmentima u gradu. Nastavljamo dalje s obnovama, moramo doći do toga da svaki objekt u gradu bude kvalitetan, obnovljen i energetski učinkovit. Do sada smo realizirali 70 posto prijavljenih projekata i to su podaci s kojima se možemo ponositi i drugima biti primjer”, rekao je gradonačelnik Bosančić.

Ukupna vrijednost radova je 2,7 milijuna kuna, a financirani su sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Grada Vinkovaca.